Dagens Medicins årliga maktlista toppas återigen, inte helt oväntat, av socialminister Lena Hallengren (S). Hon beskrivs som den solklara ettan och enligt en intervjuad makthavare sitter hon »supersäkert« om det blir en valseger i höst.

Förra året lyckades Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale ta sig in på topp tio, och i år klättrar hon från en tiondeplats till en niondeplats. »En ordförande som tar för sig mer och mer och som har flyttat fram förbundets positioner mer än vad många trott«, skriver Dagens Medicin, som dock samtidigt lyfter fram att Sofia Rydgren Stale får kritik internt för att inte vara tillräcklig tydlig, exempelvis i frågan om privata sjukvårdsförsäkringar.

Andra läkare som kliver uppåt på listan är bland andra Tobias Alfvén, ordförande i Svenska läkaresällskapet, som klättrat från plats 45 till 29. Han börjar synas och höras mer och gör Läkaresällskapet relevant i debatten, menar en tillfrågad makthavare.

Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, som tidigare nosat på en plats bland de 50 mäktigaste landar nu på plats 34. »Primärvården är i fokus och det har fått Sfam att bli allt mer efterfrågade«, enligt Dagens Medicin. Några placeringar längre ner, på plats 37, återfinns Marina Tuutma, ordförande för Distriktsläkarföreningen och andre vice ordförande i Läkarförbundet: »Primärvården och allmänläkarna står i fokus och med en plats i Läkarförbundets presidium och som frispråkig ordförande för Distriktsläkarföreningen kliver även hon in på 50 i topp«.

Dagens Medicins maktlista bygger på bakgrundssamtal med ett antal makthavare inom vården och bedömningen ska spegla såväl formell som informell makt.