Sveriges Kommuner och regioners dåvarande styrelseordförande Anders Knape (M) meddelade i början av juni att han lämnade sin post och sina politiska uppdrag på egen begäran. Det gällde även ordförandeposten i Karlstads kommunfullmäktige och rollen som ordförande i KPA Tjänstepensions AB. Anledningen var att han utreddes för misstänkt sexköp. Han nekade dock till brott.

»Jag vill understryka att jag inte har begått det brott som jag misstänks för, och jag hoppas att allt reds ut så fort som möjligt. Men med respekt för uppdragens karaktär, och av hänsyn till Karlstads kommun och till SKR, lämnar jag mina uppdrag«, sa Anders Knape i ett pressmeddelande från Moderaterna i Värmland.

Nu uppger åklagaren Per Svensson för NWT att brottsutredningen kommer att läggas ner inom kort.

Anders Knapes advokat Lennart Lefverström säger att förundersökningen skett på ett föredömligt sätt och att arbetet nu lett fram till att misstankarna avskrivs.

– Enligt mitt sätt att se det är Anders fullständigt rentvådd, säger han till tidningen.

Sedan Anders Knape lämnade SKR har det varit oklart vem som tar över rodret. Nu föreslås Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, till Anders Knapes efterträdare som ordförande för SKR.

– Han har bred erfarenhet och har i handling visat att han är en skicklig ledare, säger Johnny Magnusson, ordförande i Moderaternas valberedning, i ett pressmeddelande.

Omröstningen om den nye ordföranden kommer att ske vid ett extra sammanträde i juli.

Läs också: SKR:s ordförande lämnar sina uppdrag – misstänks för sexköp