Redan tidigt i höstas kontaktade Region Dalarna leverantören Vingmed för att beställa nya batterier till regionens 64 hjärtstartare. Sedan dess har leveranserna skjutits upp fem gånger, enligt regionens anmälan till Läkemedelsverket.

Klas Frieberg, säkerhetssamordnare i Region Dalarna. Foto: Privat.

– Vi tycker att det är oerhört allvarligt att de inte kan leverera batterier till utrustning med livsuppehållande funktion, säger säkerhetssamordnaren Klas Frieberg.

De reservbatterier som regionen har haft börjar nu ta slut och i stället har man fått lösa problemet genom att flytta runt defibrillatorer. Främst har man plockat utrustning från Folktandvården för att inte exempelvis hjärtkliniken ska stå utan. Trots rockaderna står ett flertal avdelningar och mottagningar utan reservbatterier, däribland akutmottagningen och intensivvårdsmottagningen vid Falu lasarett. »Det är också mycket stor sannolikhet att ytterligare avdelningar inom kort kommer att vara helt utan batteri, vilket gör defibrillatorn obrukbar, vilket i sin tur kan få katastrofala följder vid ett eventuellt hjärtstopp«, skriver Klas Frieberg i sin anmälan till Läkemedelsverket.

– Vi har akut brist på ungefär tio batterier, säger han.

Förklaringen som har getts från Vingmed är att det nya regelverket om medicintekniska produkter (Medical Device Regulation, MDR) som började gälla förra året har satt käppar i hjulet.

– Enligt batteritillverkaren Philips har den här nya standarden gjort att man varit tvungen att tillfälligt stoppa tillverkningen för att anpassa den efter de nya kraven. Men det där har ju varit ute på remiss i många år. Jag tycker att det är extremt oprofessionellt att man inte har hunnit anpassa tillverkningen i god tid innan regelverket trädde i kraft, säger Klas Frieberg.

En liknande anmälan har också kommit in från Sophiahemmets sjukhus i Stockholm. Sjukhusets HLR-koordinator skriver att det under coronapandemin har varit svårt att få tag på batterier till hjärtstartarna, men att det tidigare med nöd och näppe gått att vaska fram något enstaka batteri. Nu är det dock totalstopp, enligt anmälan.

När Läkartidningen når Sophiahemmets chefläkare Marie Wickman Chantereau har bilden delvis förändrats för Sophiahemmet.

– Vi har till slut lyckats få fram batterier från en annan distributör, så hos oss finns ingen patientsäkerhetsrisk för tillfället, men det har visat sig att det här är en global brist.

Hjärtstartarna i Region Dalarna och på Sophiahemmet är av en vanlig modell och Marie Wickman Chantereau tror att batteribristen kan orsaka problem på många andra håll.

–  Jag kan tänka mig att det här leder till mycket större patientrisker på ställen där man inte har ett så utvecklat system som hos oss, med dagliga rondningar av hjärtstartarna.

Sophiahemmets chefläkare Marie Wickman Chantereau. Pressfoto.

Med anmälan till Läkemedelsverket hoppas hon att fler ska få upp ögonen för riskerna.

– Jag hoppas att uppmärksamheten gör att alla som har hjärtstartare ser över att man verkligen har möjlighet till batteribyte när det behövs, säger Marie Wickman Chantereau.

Läkartidningen har sökt Vingmeds vd Robert Lindesjö för en kommentar. Han hänvisar i sin tur till Philips kommunikationsdirektör Lisa Pernbrink Thompson som i ett mejlsvar skriver att företaget arbetar intensivt med frågan. Batteribristen uppges bero på längre ledtider än väntat hos en leverantör, men »ett stort antal« batterier skickades nyligen till Sverige och ännu en leverans väntas inom kort.

»Vi förväntar oss att dessa leveranser kommer att möta den aktuella, och i närtid kommande, efterfrågan«, skriver hon.