Platform 24 och Cerner inleder ett så kallat globalt partnerskap. Samarbetet resulterar i en samling tekniska lösningar som fått namnet Cerner Virtual, som det stora amerikanska företaget kan erbjuda sina kunder runt om i världen. Cerner Virtual kommer i praktiken inkludera Platform 24:s teknik för symtombedömning, triagering, digitala vårdmöten och egenmonitorering.

I Sverige har två regioner upphandlat vårdinformationssystemet Millennium från Cerner. Anders Sandahl på Västra Götalandsregionens presstjänst skriver i ett mejl till Läkartidningen att Cerner virtual kommer att börja användas i höst för att »ge Västra Götalands invånare bättre möjligheter att kommunicera med vården«. Regionen har i övrigt inga synpunkter på att Cerner väljer Platform 24 för att leverera tekniken.

Region Skåne uppger dock att systemet inte kommer att bli aktuellt för deras del. Däremot har regionen redan Platform 24:s teknik i primärvården.

Platform 24 grundades 2016 och har avtal med exempelvis regionerna i Norrbotten, Sörmland och Skåne om tekniska lösningar. Cerner bildades för över 40 år sedan och har globalt nära 30 000 anställda. I onsdags förra veckan slutfördes en affär där Oracle, ett av världens största mjukvaruföretag, köpt Cerner för över motsvarande 270 miljarder kronor.

 

Läs även:

VGR:s nya journalsystem får ny tidsplan – delar startar redan i höst

Cerners förslag: Inför Skånes nya vårdinformationssystem först 2025