– Under den första och den andra vågen hade vi ett enormt inflöde av patienter som blev jättejättesjuka. Sedan dess har dels viruset muterat, dels har vi kommit i gång med vaccineringen. Och det verkar som att vaccineringen skyddar mot den här riktigt svåra sjukdomen, säger Anders Kjellberg, biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och den som lett studien, till P4 Blekinge.

Studien om hyperbar oxygenbehandling drog igång under våren 2020 i samband med den första pandemivågen. Tanken var att totalt 200 covidpatienter skulle få mellan en och fem tryckkammarbehandlingar, med hopp om att syrgasen skulle dämpa den kraftiga lunginflammation som många covidsjuka drabbades av. Men många studier kring covidpatienter startade i samma veva och det blev huggsexa om patienterna. Ett fåtal patienter från Blekingesjukhuset i Karlskrona ingick i studien, men de båda universitetssjukhuset i Göteborg och Stockholm tvekade inför att ställa upp eftersom flera andra studier redan pågick, rapporterade SvD i december 2020. Nu har tryckkammarstudien fått läggas ner eftersom man bara kunnat testa behandlingen på 34 patienter.

– Visst var det en viss konkurrens, säger Anders Kjellberg nu i radiointervjun.

Men han tror att andra aspekter också har bidragit till svårigheterna med att slutföra studien.

– Om man testar ett läkemedel där man ger en spruta på en avdelning en gång och sedan tittar på effekten är det förstås betydligt lättare, jämfört med den här studien där man skulle tas ner till tryckkammarenheten och få fem behandlingar, säger han.

På grund av det bristande patientunderlaget går det inte att slå fast att behandlingen varit lyckosam, men det finns tecken på att den har fungerat. Dessutom öppnar studien möjligheter för fler studier på svårt sjuka patienter i framtiden, menar Anders Kjellberg.

Läs också: Kamp om patienter när många vill forska om covid-19