Under tisdagen försattes Norrlands universitetssjukhus i Umeå i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. I samband med det ställdes alla planerade operationer in, och patienter som inte är allvarligt sjuka läggs inte heller in. Den akuta verksamheten fortsätter dock som vanligt.

– Det är otroligt olyckligt. Det här är den besvärligaste sommaren sedan jag började här, sa Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten i en intervju med SVT Nyheter Västerbotten under gårdagen.

Samtidigt flaggade hon för att semestrar skulle kunna behöva dras in för att klara patientsäkerheten.

Nu går även Skellefteå lasarett upp i stabsläge.

– Vi är tyvärr i en situation där läget är ansträngt och vi har för få vårdplatser. Därför går vi nu upp i stabsläge för att kunna bevaka läget och sätta in de åtgärder som behövs, säger sjukvårdsledaren Magnus Hedström i ett pressmeddelande.

Till SVT Nyheter Västerbotten säger han att förhoppningen är att operationsstoppet ska bli kortvarigt. På fredag ska sjukhusledningen i Skellefteå se över situationen på nytt och på söndag gör ledningen för Norrlands universitetssjukhus detsamma.