Stora delar av Nyköping och hela Oxelösund står utan vattenförsörjning. Orsaken är att en huvudvattenledning utanför Nyköping gick av vid halv tre-tiden på natten. Kommunen har därför stängt av vattnet för att lokalisera läckan.

Vattenläckan påverkar vården på Nyköpings lasarett. All planerad vård har ställts in. Sjukhuset tar endast emot patienter för akut vård. Förlossningen kan sedan 9.30 inte ta emot födande kvinnor, utan hänvisar till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– Det är allvarligt att vi inte har vatten till sjukhuset. Därför är vi tvungna att göra prioriteringar. Vi har ställt in och kommer att behöva ställa in operationer som inte måste utföras just nu och viss av annan typ av planerad vård som dialysbehandlingar som inte är akuta, säger Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare, till Sveriges Radio Sörmland.

På frågan om det går att bedriva akut sjukvård utan vatten svarar han:

– Ja det går att bedriva ganska mycket vård i det korta perspektivet utan vatten. Det går att upprätthålla sterilitet på annat sätt. Men det är klart att många verksamheter är beroende av vatten.

Vårdcentralerna i Nyköping och Oxelösund har öppet som vanligt men kan komma att prioritera den vård som kan genomföras, enligt Region Sörmland.