Det meddelade åklagarmyndigheten tidigare i dag. Mannen deltog i häktningsförhandlingen vid Visby tingsrätt via länk tillsammans med sin advokat, och han häktas med fulla restriktioner. Det innebär att han inte får ta emot besök, ha kontakt med andra i häktet eller följa nyhetsmedia.

Den misstänktas psykiska mående kommer att innebära att han ska genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning, meddelade åklagaren Petra Götell i samband med häktningen.

Knivattacken i Visby skedde vid 13.50-tiden på onsdagseftermiddagen och ledde till att psykiatrikern och överläkaren Ing-Marie Wieselgren avled en kort tid därefter.

Mannen kunde gripas på plats och han uppges lida av psykisk ohälsa och han ska även ha varit narkotikapåverkad under dådet. Han erkände en kort tid efter gripandet att han har bragt Ing-Marie Wieselgren om livet och ska ha utryckt ett missnöje med den svenska psykiatrin.

Det var den bild som kammaråklagare Petra Götell gav vid en pressträff på torsdagen. Dådet ska ha haft att göra med Ing-Marie Wieselgren roll som psykiatrisamordnare, sa kammaråklagaren. Hon sa också att huvudspåret i arbetet med motivbilden handlar om mannen psykiska mående.

Mannens försvarare  Staffan Fredriksson är också inne på att hans klient agerade utifrån ett missnöje med psykiatrin. Till Expressen uppger han att 32-åringen hade ögonen på SKR:s psykiatrisamordnare innan dådet.

– Han har haft kontroll på henne i sociala medier och han har vetat om hennes schema och agerat utifrån det, säger han till tidningen.

Advokaten berättar också att hans klient länge har mått psykiskt dåligt och har sökt vård men anser att den brustit.

– Han ville komma till Almedalen och ge uttryck för sin desperation och sin missnöjdhet med psykiatrin i allmänhet, säger Staffan Fredriksson.

I nuläget utgår polisen från att mannen agerade ensam och man letar inte efter fler gärningsmän.

– Bevisläget är gott. Det finns många vittnen och polisen gjorde ett fantastiskt jobb med att höra vittnen och samla in bevisning, sa Petra Götell till SR P4 Gotland, strax efter häktningsbeslutet.

Det finns uppgifter om att den misstänkte har kopplingar till högerextrema Nordiska Motståndrörelsen, NMR. Tidningen Expo skriver att mannen har varit aktiv i organisationen och bland annat demonstrerat med dem. Efter 2018 är det dock oklart om han haft något samröre med organisationen, enligt tidningen.

På polisens presskonferens under torsdagen sa kammaråklagare Petra Götell att deras bedömning är att dådet saknar koppling till Nordiska motståndsrörelsens.

Åtal väntas väckas den 8 augusti, skriver SVT.

Texten är uppdaterad.