Enligt åklagaren ska den 32-åriga man som är anhållen misstänkt för mord lida av psykisk ohälsa.

– Det finns uppgifter om att han lider av psykisk ohälsa och att han begått gärningen under narkotikapåverkan, sa Petra Götell på pressträffen i Visby.

Mannen har erkänt dådet. I nuläget utgår polisen från att han agerade ensam. Man letar inte efter fler gärningsmän, men utesluter inte att det finns fler inblandade.

– Vi bedömer att den avlidna kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål och att det kan bero på hennes offentliga profil och långvariga engagemang i frågor om psykiatrin i Sverige.

Det finns uppgifter om att den misstänkte har kopplingar till NMR, men i nuläget är inte det fokus för utredningen. Enligt Petra Götell är huvudspåret att det handlar om det psykiska måendet.

– Han har berättat varför han har gjort som han har gjort. Det är riktat mot psykiatrin skulle jag säga.

Enligt Petra Götell ska mannen ha anlänt till Gotland från fastlandet för en vecka sedan. Men det finns ännu inga uppgifter om huruvida han har träffat offret innan attacken.

Strax före 17.oo kom beskedet att åklagaren begärt den misstänkte gärningsmannen häktad. Häktningsförhandlingar ska sannolikt hållas i morgon fredag.

 

Läs mer:

SKR ger medarbetare samtalsstöd efter knivdådet

Göran Stiernstedt: Hon har spelat en central roll i svensk psykiatri

Kollegorna vid Akademiska minns Wieselgren: »Hon var helt unik«

Chock och stark saknad efter Wieselgrens död

Misstänkt för knivattack i Visby erkänner brott

Psykiatrisamordnare knivhuggen till döds i Visby