I måndags ändrades brottsmisstankarna mot den person som är häktad misstänkt för mord på läkaren Ing-Marie Wieselgren till terroristbrott genom mord och till förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Någon förklaring till varför benämningen terroristbrott används, gavs då inte av Åklagarmyndigheten.

I dag, fredag, intervjuar Svenska Dagbladet kammaråklagare Henrik Olin. Han vill inte berätta exakt vad som lett fram till den nya rubriceringen. Men han uppger att motivbilden blivit tydligare.

– Det är en produkt av uppgifter som framkommit som lett till den rubriceringen och till den om förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Men med anledning av att det är ett antal utredningsåtgärder kvar, bland annat fler förhör, kan jag inte gå in på fler detaljer, säger han till Svenska Dagbladet.

Att den misstänkte ska ha kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är inte anledningen bakom rubriceringen som terroristbrott, uppger dock Henrik Olin.

– Vi följer upp det, men jag kan säga att NMR-kopplingen är inte anledningen till omrubriceringen, säger han.

Gällande uppgifter om att den misstänkte uppgett att han haft fler mål än Ing-Marie Wieselgren, svarar Henrik Olin att han inte vill gå in på vilka personer det handlar om. Men han berättar att »terroristbrott rent allmänt handlar om att det finns tydlig avsikt att skada det svenska samhället«.

Ing-Marie Wieselgren, läkare och psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och regioner dödades i centrala Visby den 6 juli. Den man som är häktad som misstänkt för mordet har erkänt brott.

Läs mer:

Expert: Därför kan mordet på SKR-samordnaren vara ett terroristbrott

Mord på läkare ett terroristbrott

Åklagare: Knivdådet var riktat mot psykiatrin

SKR ger medarbetare samtalsstöd efter knivdådet

Göran Stiernstedt: Hon har spelat en central roll i svensk psykiatri

Chock och stark saknad efter Wieselgrens död

Misstänkt för knivattack i Visby erkänner brott

Psykiatrisamordnare knivhuggen till döds i Visby

Kollegorna vid Akademiska minns Wieselgren: »Hon var helt unik«