Åsa Warnolf, urolog på Skånes universitetssjukhus och initiativtagare till bokklubben. Foto: Privat.

Åsa Warnolf är urolog på Skånes universitetssjukhus i Malmö och arbetar framför allt med patienter med urotelial cancer eller peniscancer. Hon har också ansvar för den palliativa vården på avdelningen.

– Vi handlägger ofta ganska svåra patienter och jag saknade en möjlighet att få diskutera annat än bara det rent praktiska kring vårdförlopp och sådant. Allt det mjuka runt omkring pratade vi nästan aldrig om, säger hon.

Hon började fundera på att skapa ett samtalsforum för frågor som låg utanför jobbet men ändå kunde knyta an till arbetsvardagen. Eftersom Åsa Warnolf läser mycket föll valet på en bokcirkel.

– Jag bjöd in alla i teamet och sedan dess har det bara flugit.

Nu är den inne på sitt fjärde år. Bokklubben ses en eftermiddag var sjätte vecka när inga operationer är inplanerade och diskuterar läsningen över en fika. Alla medlemmar turas om att välja böcker och bjuda på tilltugg. Hur många som deltar på träffarna varierar, och hinner man inte läsa hela boken är man välkommen ändå.

– Vi är åtminstone åtta till tio som alltid är med, men folk kommer och går lite som de vill. Om någon har mycket en period eller om man inte gillar just den boken kan man stå över och komma en annan gång i stället. Meningen är att det ska vara kravlöst.

Hittills har bokcirkeln avverkat 24 böcker i olika genrer. De har läst klassiker som Albert Camus »Pesten«, snackisar som Matilda Voss Gustavssons »Klubben« om turbulensen inom Svenska Akademien och Augustprisbelönade »Ålevangeliet« av Patrik Svensson.

Bokklubben träffas var sjätte vecka över en fika. Då går de laget runt och låter alla sätta betyg på den lästa boken innan diskussionen släpps fri. Foto: Privat.

I våras var det den amerikanska vetenskapsjournalisten Rebecca Kloots »Den odödliga Henrietta Lacks« som låg på nattduksborden. Boken rör medicin, etik och ras och ledde till diskussioner om bland annat hur svarta har behandlats genom tiderna. Den senaste boken, läkarromanen »Nästa!« av norska Nina Lykke, väckte också känslor.

– I den boken är det en doktor som behandlar en väldigt överviktig patient. Då hade vi mycket diskussioner om övervikt i förhållande till vården och hur man ska hantera det, både moraliskt och medicinskt.

För att göra läsningen så tillgänglig som möjligt ska titlarna helst finnas som både som ljudbok och i pocket, men det är inga absoluta krav, säger Åsa Warnolf. Annars finns inga särskilda regler för bokklubben – mer än att inte diskutera enskilda patienter.

– Vissa kan annars passa på att ta upp någon patient när vi ses, men sådant hör inte hemma i bokklubben. De samtalen får man ta efteråt. Men även utan att prata om specifika patienter kan man komma in på vad man tycker och tänker om vården och vad som kan förbättras, säger hon.

Enligt Åsa Warnolf har bokklubben lett till positiva effekter på arbetsmiljön.

– Det bästa är att det går över yrkeskategorierna, alla är välkomna. Det skapar en vi-känsla som är trevlig. Den inblick i varandras tankar som bokklubben ger tror jag har lett till ett behagligare klimat på jobbet. Vi förstår helt enkelt varandra bättre nu.

Böcker om eller av läkare

  • Doktor Glas, Hjalmar Söderberg: Den unga kvinnan Helga ber en ensam läkare om hjälp ur sitt kärlekslösa äktenskap. Har man rätt att döda någon för att rädda en annan – det är denna klassikers stora fråga.
  • Livläkarens besök, PO Enquist: Historiskt triangeldrama där den sinnessjuke danske kungen Christian, hans livläkare och drottningen står i centrum. Belönades med Augustpriset 1999 och anses vara ett av PO Enquists viktigaste verk.
  • En annans ansikte, Kobo Abe: En vetenskapsman får sitt ansikte vanställt i en olycka och bestämmer sig för att skapa den perfekta masken. »Fascinerande, otäckt och klaustrofobiskt«, skriver SvD:s recensent.
  • Det här kommer göra ont, Adam Kay: Gratisarbete, hundratimmarsveckor och en galen arbetsbelastning – men beskrivet med humor. Bygger på dagboksanteckningar från författaren och stå-upp-komikern Adam Kays tid som underläkare på ett sjukhus i London.