På onsdagseftermiddagen attackerades och dödades Ing-Marie Wieselgren, läkare och psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och regioner (SKR), på öppen gata i Visby under Almedalsveckan.

På Ing-Marie Wieselgrens Facebook-sida strömmar kondoleanserna in. Anders Åkesson, ordförande Riksförbundet hjärtlung, skriver till exempel »jag är så ledsen. Starkare, klokare och varmare person än Ing-Marie Wieselgren är svår att hitta«. Karin Schulz, generalsekreterare över organisationen Mind som arbetar för att främja psykiskt välbefinnande, skriver »så otroligt sorgligt. Du har varit en vis mentor som jag vänt mig till när jag varit osäker på den riktning Mind skulle gå«.

Läkarförbundet skriver på Twitter att »hon var en viktig kraft för att göra vården bättre. Våra tankar går till Ing-Maries nära och kära samt kollegorna på SKR«. Förbundets ordförande Sofia Rydgren Stale berättar också att hon träffat Ing-Marie Wieselgren så sent som samma morgon i Visby under Almedalsveckan, och att dödsbeskedet var chockartat. »Jag kommer alltid minnas hennes värme, engagemang och generositet. Jag kommer att sakna henne något oerhört och hon lämnar ett stort tomrum efter sig.«

Flera politiker uttrycker sin bestörtning över det som hänt. Centerpartiets ledare Annie Lööf sköt fram sitt tal under Almedalsveckan efter beskedet om knivdådet, och när hon väl klev in på scenen inledde hon med en tyst minut. På Twitter skriver hon på torsdagsmorgonen dagen efter att »sakta men säkert fylls nu blommorna på och ljusen tänds vid platsen för dådet. Många kommer sakna och sörja Ing-Marie Wieselgren och hennes arbete för psykisk hälsa. Hon är i ljust minne bevarad.«

Sveriges socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) påminner om Ing-Marie Wieselgren egna ord i samband med terrordåden i Paris 2015: »Våld gör oss rädda. Låt oss inte skrämmas, trösta varandra, stötta, bli modiga tillsammans«.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver på Twitter att hon blev bestört när hon fick beskedet. »För mig har Ing-Marie varit en viktig källa till kunskap och inspiration i arbetet mot psykisk ohälsa. Mina tankar finns hos hennes familj, vänner och kollegor«.

Lars Ohly, som tidigare varit partiledare för Vänsterpartiet och numer är förbundssekreterare i den socialpolitiska organisationen Verdandi, skriver att »Ing-Marie var en oerhört engagerad, kunnig och entusiastisk samordnare av arbetet för psykisk hälsa. Vi i Verdandi uppskattade henne mycket. Nu sörjer vi henne som ett offer för det högerextrema våldet. Så orättvist«.

Anna Rask-Andersen, läkare, professor emeritus vid Uppsala universitet och mångårigt aktiv som huvudskyddsombud, minns ett möte med Ing-Marie Wieselgren för många år sedan: »Hon kom med många bra inlägg. En person med huvudet på skaft! Hon brukade jobba vid Psykiatrin, Akademiska sjukhuset någon period varje sommar för att ha kontakt med verkligheten. Tragedi!«

Sveriges Kommuner och regioner skriver: »Vi har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa. SKR kommer att fortsätta driva Ing-Maries initiativ som handlar om att kraftsamla hela samhället för psykisk hälsa. Hennes kraft var outstanding.«

 

Läs mer:

Läs mer:

Åklagare: Knivdådet var riktat mot psykiatrin

SKR ger medarbetare samtalsstöd efter knivdådet

Göran Stiernstedt: Hon har spelat en central roll i svensk psykiatri

Kollegorna vid Akademiska minns Wieselgren: »Hon var helt unik«

Misstänkt för knivattack i Visby erkänner brott

Psykiatrisamordnare knivhuggen till döds i Visby