Den senaste veckan har antalet fall av covid-19 ökat från cirka 4 200 till nästan 4 800, enligt Folkhälsomyndigheten. Räknar man bort fall som rapporterats in i efterhand är ökningen 7 procent, vilket kan jämföras med drygt 30 procent föregående veckor.

Ökningstakten tycks därmed ha avtagit på nationell nivå, skriver Folkhälsomyndigheten. Men skillnaden jämfört med förra sommaren är tydlig.

– Antalet bekräftade fall under samma tid förra året var mycket lägre trots att provtagningen var betydligt mer omfattande, vilket talar för att smittspridningen är större den här sommaren, säger Moa Rehn, tjänsteförrättande enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i en skriftlig kommentar.

Smittan ökar i ungefär hälften av landets regioner. Att fler drabbas beror på den nya omikronvarianten kallad BA.5 som kommit att dominera i Sverige. Sedan slutet av juni står den för mer än 50 procent av alla fall.

BA.5 bedöms vara mer smittsam och kan ta sig förbi immunförsvaret för både vaccinerade och tidigare infekterade av covid-19. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell har tidigare sagt att ”en stor del av befolkningen troligen kommer att smittas av denna nya undergrupp”.

Det finns hittills inget som tyder på att BA.5 skulle ge ett allvarligare sjukdomsförlopp än tidigare omikronvarianter.

Några regioner rapporterar om fler inlagda med covid-19. Under veckan lades sex personer in på intensivvårdsavdelning, men det finns en viss eftersläpning i statistiken. Medeltalet för de senaste veckorna är sju.

Totalt provtogs knappt 21 000 personer för covid-19 i Sverige under veckan som gick. Av dessa var 19 procent positiva, vilket är något lägre jämfört med förra veckan.

– Vi har en ökande samhällsspridning men eftersom vi också har en hög vaccinationstäckning samt en hög immunitet efter genomgången infektion, bedömer vi att befolkningen i hög grad är skyddad mot svår sjukdom, säger Moa Rehn i ett pressmeddelande.

Hittills har 26 personer rapporterats avlidna för vecka 25, vilket är på ungefär samma nivå som under de föregående fyra veckorna, enligt myndigheten.

Folkhälsomyndigheten betonar att den som har symtom som kan vara covid-19 ska stanna hemma för att inte smitta andra.

 

Här ökar smittan

(TT)
Den senaste veckan var antalet fall per 100 000 invånare högre än medelvärdet för föregående tre veckor i 12 av 21 regioner:

Dalarna, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Sörmland, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.

En minskning syntes i Blekinge och i övriga regioner var det ingen signifikant förändring.

Källa: Folkhälsomyndigheten