Mannen är även misstänkt för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord, och de nya misstankarna innebär att Säpo tar över utredningen.

För att ett brott juridiskt ska definieras som terrorbrott måste gärningen innebära en skada för staten Sverige. Men det måste också finnas en avsikt, ett subjektivt uppsåt om att vilja skada Sverige. Det förklarar Hans Brun, terrorforskare vid King’s College i London, i en intervju med Sveriges Radios P1 morgon.

– Det viktigaste i det här fallet är antagligen att han hade för avsikt att injaga fruktan i befolkningen eller delar av befolkningen, säger Hans Brun.

Hur kan man då bedöma om en person har som uppsåt att injaga skräck i befolkningen? Detta är ofta knepigt att avgöra, förklarar terrorforskaren.

– Här måste ju åklagare, och sedan domstolen indirekt, sätta sig in i den misstänktes tankebanor.

Förmodligen har utredarna nu hittat något som styrker tesen om att den misstänkte faktiskt hade ett uppsåt om att injaga skräck, resonerar säkerhetsanalytikern och terrorexperten.

Att någon blir dömd för terroristbrott genom mord är väldigt ovanligt.

– Vi har ett fåtal sådana fall, säger han och exemplifierar med Rakhmat Akilov som 2017 utförde terrorattacken på Drottninggatan där fem personer dog, och ett par personer som dömts för mord på okända personer i Syrien, där morden ansågs utgöra en skada på staten Syrien.

Att 32-åringen, enligt uppgifter  i flera medier, uppges ha varit kopplad till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kan ha betydelse för utredningen.

– Visst hans ideologiska hemvist spelar en roll, men vi måste samtidigt komma ihåg att man har rätt i Sverige att ha speciella och extremistiska åsikter. Att skriva på en blogg som tillhör Nordiska motståndsrörelsen till exempel, det är inte brott, säger Hans Brun till P1 morgon.

Ing-Marie Wieselgren, läkare och psykiatrisamordnare på SKR, Sveriges Kommuner och regioner, dödades onsdagen den 6 juli i Visby.

Läs mer:
Mord på läkare ett terroristbrott

Åklagare: Knivdådet var riktat mot psykiatrin

SKR ger medarbetare samtalsstöd efter knivdådet

Göran Stiernstedt: Hon har spelat en central roll i svensk psykiatri

Chock och stark saknad efter Wieselgrens död

Misstänkt för knivattack i Visby erkänner brott

Psykiatrisamordnare knivhuggen till döds i Visby

Kollegorna vid Akademiska minns Wieselgren: »Hon var helt unik«