De två tidigare pandemisomrarna har det varmare vädret i kombination med semestertider lett till minskad smittspridning. I år är dock läget ett annat.

– De senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet fall. Det är troligt att fallen kommer att fortsätta öka ytterligare några veckor, och därmed kommer fler behöva sjukhusvård. Om vårdpersonal också insjuknar i covid-19 samtidigt som det råder semesterbemanning på många sjukhus och vårdinrättningar ser vi att det kan komma att innebära en ökad belastning på vården, även om det är relativt små tal det handlar om, säger statsepidemiolog Anders Lindblom i ett pressmeddelande.

Under förra veckan märktes en mer än 40-procentig ökning av antalet fall jämfört med veckan före, om man räknar bort fall som har rapporterats in i efterhand. Orsaken till ökningen tros vara BA.5, en undergrupp till virusvarianten omikron, som ser ut att kunna undvika immunförsvaret och smitta personer som är vaccinerade eller har genomgått infektion.

Hittills har nio personer med covid-19 rapporterats som nyinlagda i intensivvården under vecka 25, men den verkliga siffran är sannolikt något högre, då det råder eftersläpning i statistiken. Bara Region Stockholm rapporterade exempelvis i tisdags att man gått från tre till nio patienter på Iva på en vecka. Samtidigt hade antalet patienter vårdade med covid-19 i regionen stigit till 164 patienter, 42 fler än veckan tidigare.

– Dagens ökning av antalet patienter med covid-19 vid våra sjukhus är ett tydligt steg i fel riktning. Det här är en påminnelse om att pandemin på inget sätt är över utan finns kvar i samhället. Fortsätter ökningen av antalet patienter vid våra sjukhus med covid-19 under kommande veckor blir det mycket besvärande för sommarsjukvården, sa regionens chefläkare Patrik Söderberg i ett uttalande.

Även Region Skåne har märkt av ökningen. Vecka 22 konstaterades 80 fall av covid-19 – vecka 25 hade siffran stigit till 330. Samtidigt ökade andelen medarbetare med positivt PCR-test från 7 till 27 procent, skriver regionen på sin sajt.

Antalet fall per 1 000 invånare var vecka 25 högre än medelvärdet från de tre föregående veckorna i 14 av 21 regioner (Blekinge, Gotland, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Skåne, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro, Östergötland), enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport.