I USA och Kanada har ett vaccin mot smittkoppor börjat användas även mot apkoppor. EU har köpt ett antal doser som doneras till länder som godkänt läkemedlet för vaccination mot apkoppor.

– Vi kommer att få doser fördelade till Sverige, säger Erik Sturegård, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio Ekot.

– Samtidigt råder det en brist på vaccin mot apkoppor. Så det vaccin som Sverige troligen tilldelas inom de närmaste veckorna räcker till mellan 1 00 och 1 500 individer.

Som Läkartidningen tidigare har berättat granskar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA smittkoppsvaccinet Imvanex som vaccin mot apkoppor. Imvanex innehåller en modifierad form av viruset »vaccinia Ankara«. Viruset är nära besläktat med smittkoppsvirus men kan inte orsaka sjukdom hos människor eller föröka sig i mänskliga celler. Resultat från laboratoriestudier tyder på att antikropparna även är verksamma mot apkoppor.

På Venhälsan vid Södersjukhuset i Stockholm, där man arbetar med sexuellt överförbara sjukdomar mellan män samt transpersoner, är situationen ansträngd. På sin webbplats skriver mottagningen att all STI-provtagning hänvisas till övriga mottagningar i regionen på grund av att apkoppviruset har ökat arbetsbelastningen och tvingat vården till en omfördelning av resurser.

Överläkare Finn Filén säger till Ekot att läget börjar läget bli pressat och att ett vaccinationsprogram skulle kunna förhindra mycket lidande och sjukhusvård.

– Det har blivit en rätt svår situation nu som påverkar vår vanliga verksamhet väldigt mycket. Vi har tvingats stänga ner mycket av vår vanliga verksamhet.

Läs även:

EMA granskar vaccin mot apkoppor

Läkare på Venhälsan: Det ser ut som att en ny viral STI har fått fäste

Socialstyrelsen ska bygga nationellt lager av läkemedel mot apkoppor

Folkhälsomyndigheten ska ta fram plan för vaccination mot apkoppor

Lagförslag om att klassa apkoppor som allmänfarlig sjukdom

Sverige vill köpa vaccin mot apkoppor

Apkoppor klassas som allmänfarlig sjukdom