Insatsen har också internationella förgreningar. Totalt deltog 94 länder runt om i världen i insatsen »Operation Pangea« som gjordes i slutet av juni, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Cirka 5 200 tabletter och kapslar beslagtogs. Vanligast var potenshöjande läkemedel, narkotikaklassade läkemedel, dopningsmedel och antibiotika. Potensmedel står för drygt 30 procent.
– Smugglingen av illegala läkemedel är omfattande. Preparaten förs in i landet främst av resenärer och i paket beställda på nätet. Det är ett mycket stort flöde. Vi lyckas inte stoppa allt men varje beslagtagen tablett är en mindre som riskerar att skada en människa, säger Anna-Lena Heinänen, biträdande chef för kontrollavdelningen på Tullverket, i pressmeddelandet.
Myndigheterna uppger att man kommer att genomföra laboratorieanalyser och fortsätta utreda beslagen.
På sociala medieplattformar hittades även drygt 1 000 annonser med reklam för olagliga och förfalskade läkemedel. Vanligast var det på Facebook och Instagram.
Operation Pangea har utförts även tidigare år, med start 2008. Ett av målen med den är att få en bild av hur den olagliga handeln med läkemedel ser ut och ett annat att förhindra att olagliga läkemedel når köpare.
En preliminär sammanställning av sommarens operationen, från Interpol, visar att den globala handeln med olagliga läkemedel fortsätter att öka.
Olagliga läkemedel kan vara produkter som innehåller läkemedelssubstanser, eller som säljs med påståenden om att lindra eller bota sjukdomar, och som inte är godkända för försäljning där de säljs. Det kan till exempel vara produkter som säljs som kosttillskott, kosmetika eller injektionspreparat med deklarerade eller odeklarerade läkemedelssubstanser. Ibland beskrivs detta som »spetsade« produkter.
Förfalskade läkemedel är läkemedel som utges för att vara godkända läkemedel.
Olagliga läkemedel kan leda till stora skador på grund av misslyckade behandlingsresultat, toxicitet, biverkningar eller genom att livshotande tillstånd förblir obehandlade.
(uppdaterad 2022-07-25)