Göran Stiernstedt i Almedalen 2013. Foto: Janders/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Göran Stiernstedt, läkare som varit ansvarig för flera statliga utredningar i vården och som arbetat med Ing-Marie Wieselgren, är bestört efter knivdådet i Visby som ledde till hennes död.

– Det är svårt att ta in. Det är ofattbart. Jag mötte henne så sent som i måndags; jag var själv nere i Almedalen. Jag ser henne fortfarande framför mig, med hennes väldigt energiska sätt. Hon gick fort och energiskt, och det var karaktäristiskt henne: mycket entusiasm, energi, och hon gav inte upp.

Göran Stiernstedt var under fem års tid Ing-Marie Wieselgrens chef, när han fram till 2013 ledde SKR:s avdelning för vård och omsorg. Också efteråt brukade de ha kontakt relativt regelbundet.

– Som före detta chef har jag bara gott att säga om henne. Hon var självgående, som man brukar säga. Hon hade ett gott omdöme, jag litade på henne.

Han berättar att Ing-Marie Wieselgren haft stor betydelse för psykiatrin.

– Hon har spelat en central roll i svensk psykiatri i minst tio år. Hon har varit med att ta fram många policydokument genom åren. Hon såg till att lyfta fram psykiatrin, såg till att den inte glömdes bort.

Under Almedalsveckan i år var hon medverkande i elva seminarier, antingen som moderator eller panelmedlem.

– Bara att hon blev inbjuden till alla de här säger det mesta, säger Göran Stiernstedt.

Det är fortfarande inte klart vilka motiv som gärningsmannen hade. Men åklagaren Petra Götell har gjort bedömningen att Ing-Marie Wieselgren var det specifika målet för attacken, och det hade att göra med hennes offentliga profil.

Med den begränsade informationen om motiv och syfte till dådet, är det svårt att säga om det kan få konsekvenser för öppna offentliga samtal om psykiatrin, menar Göran Stiernstedt.

– Det beror på vad man kommer fram till. Det är svårt att bedöma. Men det här känns lite extra grymt eftersom man måste räkna med att det finns någon psykiatrisk komponent hos gärningsmannen.

– Jag vill också tillägga att hon kämpade för de unga, för att försöka få ihop alla intressenter: elevhälsa, socialtjänst och så vidare. Hon var bra på att få ihop alla, säger Göran Stiernstedt.

 

Läs mer:

Åklagare: Knivdådet var riktat mot psykiatrin

SKR ger medarbetare samtalsstöd efter knivdådet

Kollegorna vid Akademiska minns Wieselgren: »Hon var helt unik«

Chock och stark saknad efter Wieselgrens död

Misstänkt för knivattack i Visby erkänner brott

Psykiatrisamordnare knivhuggen till döds i Visby