Peter Danielsson (M). Foto: David Lundin

I början av juni meddelade den förre SKR-ordföranden Anders Knape (M) att han lämnade sin post och sina politiska uppdrag. Anledningen var att han anklagades för sexköp, ett brott han nekat till och där förundersökningen också har lagts ned. Sedan dess har Carola Gunnarsson (C) varit ställföreträdande ordförande.

På måndagen valde dock SKR:s styrelse en ny ordinarie ordförande. Valet föll på Peter Danielsson som är ledamot i SKR:s styrelse sedan 2015 och kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad sedan 2006. Mellan 2002 och 2006 var han riksdagsledamot.

– Jag tar med mig erfarenheter från mina många år i olika roller i politiken. Nu ser jag fram emot att tillsammans med styrelsen, övriga förtroendevalda och alla medarbetare utveckla den lokala självstyrelsen, stödja och bidra till utveckling av Sveriges kommuner och regioners verksamheter samt företräda kommuner och regioner i hela landet, säger han i ett pressmeddelande.

Peter Danielsson tycker att kompetensförsörjningen är den största utmaningen för både regioner och kommuner.

– Det handlar både om att utveckla välfärdens verksamheter utifrån de förutsättningarna som finns och att påverka riksdag och regering att ge kommuner och regioner bättre förutsättningar att möta medborgarna med god välfärd och service.

Peter Danielsson tillträder den 1 augusti. Fram till dess är Carola Gunnarsson SKR:s ställföreträdande ordförande.

Läs även:

SKR:s ordförande lämnar sina uppdrag – misstänks för sexköp

Sexköpsutredning mot Anders Knape läggs ner