Trots att Ing-Marie Wieselgren sedan 2007 i huvudsak arbetade som samordnare på Sveriges Kommuner och regioners kansli i Stockholm återkom hon så gott som varje sommar till arbetet som psykiatriker i Uppsala.

Tarja-Leena Kirvesniemi, sektionschef för psykosvård och rättspsykiatrisk vård vid Akademiska sjukhuset. Foto: Staffan Claesson

På Akademiska sjukhusets avdelning för psykosvård och rättspsykiatrisk vård minns man hennes insatser med värme.

– Ing-Marie var helt unik. Hennes engagemang, vänlighet, kunnande, inspiration och kraftfullhet har berört väldigt många människor i Sverige, säger Tarja-Leena Kirvesniemi, som är biträdande verksamhetschef för avdelningen, i ett skriftligt uttalande.

– Engagemanget för dem som inte behandlats så väl av livet, som kämpat med sjukdom och svåra livsvillkor, engagemanget för barn och deras hälsa, det har varit en del av Ing-Maries livsgärning. Detta till synes outtröttliga engagemang, alltid med nya förbättringsförslag, utmärkte henne. Hon fick varje människa hon träffade att känna sig viktig och lyfte ofta fram andras kvaliteter, fortsätter hon.

Anna Rask-Andersen var Wieselgrens fackliga företrädare vid Akademiska sjukhuset. Hon blev alldeles förtvivlad när hon hörde om gårdagens knivdåd i Visby.

– Det är så sorgligt så att det är hemskt, säger Anna Rask-Andersen som under många år var bland annat vice ordförande och huvudskyddsombud för Upplands Allmänna Läkarförening, där också Ing-Marie Wieselgren var medlem i alla år.

Hon berättar att det var mycket uppskattat att SKR:s psykiatrisamordnare återkom till arbetet på akademiska sjukhuset.

– Det var verkligen bra och fint av henne att ha kontakt med verkligheten samtidigt som hon var en så kallad byråkrat.

Till Läkartidningen sa Ing-Mari Wieselgren i slutet av sommaren 2020 att anledningen till hennes sommarjobbande var att hon ville ha en fot kvar i läkaryrket. »Jag vill hålla mig uppdaterad och känna att jag fortfarande kan och inte blir rädd för att vara vanlig doktor. Annars är det lätt att snabbt bli byråkratiserad«, sa hon i intervjun.

Även från regionpolitiskt håll kommer i dag reaktioner på hennes tragiska bortgång.

– Ing-Marie har betytt oerhört mycket för arbetet med psykisk hälsa både nationellt genom de olika uppdrag hon har haft som psykiatrisamordnare och här i Uppsala län som överläkare vid Akademiska sjukhuset. Det är en stark röst för ett kraftfullt och samlat grepp om psykisk hälsa som har tystats av det meningslösa våldet, säger Emilie Orring (M), Regionstyrelsens ordförande i Region Uppsala, i en presskommentar.

Ing-Marie Wieselgren hade en mångårig koppling till psykiatrin i Uppsala. Tidigt i karriären fick hon jobb på Ulleråker, strax söder om Uppsala, då ett av Sveriges stora psykiatriska sjukhus. Lite senare fick hon i uppdrag att leda den nystartade kliniken Psykosvård och psykiatrisk rehabilitering vid Akademiska sjukhuset.

Ing-Marie Wieselgren hade även en mångårig koppling till forskningen på Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet. Hon disputerade 1995 på avhandlingen »Prognosis and early prognostic factors in schizophrenia«, som hon la fram vid den medicinska fakulteten.

Hennes kunskaper i ämnet gjorde sig påmint i hennes återkommande arbete vid Akademiska sjukhuset.

­–Hela hennes yrkesverksamma liv handlade om att både förstå de biologiska faktorerna bakom sjukdomen, och att sätta de drabbades livsvillkor i ljuset, säger Tarja-Leena Kirvesniemi i sitt uttalande.

Verksamhetschefen avslutar med att beskriva vad hon tror att Ing-Marie Wieselgren hade velat nu.

­– Många av oss känner en stor sorg, en vrede och ett stort tomrum. Hon hade velat att vi skulle fortsätt kämpa för dem som behöver det. Våra tankar går till hennes nära och kära.

 

Läs intervju från 2020:

Ing-Marie Wieselgren: Viktigt att inte backa till gamla tiders psykiatri

 

Läs mer:

Åklagare: Knivdådet var riktat mot psykiatrin

SKR ger medarbetare samtalsstöd efter knivdådet

Göran Stiernstedt: Hon har spelat en central roll i svensk psykiatri

Chock och stark saknad efter Wieselgrens död

Misstänkt för knivattack i Visby erkänner brott

Psykiatrisamordnare knivhuggen till döds i Visby