Från och med i dag, måndag, måste munskydd återigen användas i sjukhusvården i Region Västmanland. Beslutet är taget av smittskyddsläkaren efter den ökade smittspridningen, orsakad av omikronvarianten BA.5, och för att prognoser tyder på en topp i smittspridningen i mitten av augusti.

– Något fler patienter läggs nu in med covid-19 på sjukhuset i Västerås, dock inte på Iva än så länge. Skärpta munskyddsregler är också viktiga för att hålla vår personal så frisk som möjligt och undvika onödig sjukfrånvaro i semestertider, säger Ingrid Selmeryd, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Västmanland, i ett pressmeddelande.

Hon uppmanar också den kommunala hälso- och sjukvården att använda munskydd.

Västmanlands beslut följer flera andra regioners. Några dagar tidigare började all personal på Västernorrlands sjukhus återigen bära munskydd. Det beskedet kom bara en knapp månad efter att den allmänna regeln i regionen tagits bort, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda.

Exempel på andra regioner som återinfört munskydd är Västra Götaland, Östergötland och Gotland. På Gotland gäller munskydd generellt när det inte går att hålla avstånd. Men i Östergötlands hälso- och sjukvård behövs det bara om kliniken eller boendet har drabbats av covidfall.

– Från 1 juli ska varje klinik där personal diagnostiserats med covid-19 återinföra source control. Då ska man hålla avstånd från övrig personal och hela tiden ha på sig munskydd, säger Britt Åkerlind, som är smittskyddsläkare i Region Östergötland, till SVT Nyheter Öst.

Uppdatering: I en enkät som Sveriges Radio Ekot skickat till Sveriges regioner, svarar 17 av 21 att de har krav på munskydd i sina verksamheter.

 

Läs även:

Läkare saknade lagstöd för att isolera covidsmittad patient

Debatt: Viktigt att skilja på munskydd och andningskydd