Sveriges medicinska evakueringar av ukrainska patienter påbörjades i mars – men det har gått långsamt. Läkartidningen har tidigare rapporterat att målet har varit att ta emot fem till sju patienter i veckan, enligt Per Loftås, beredskapsöverläkare vid Katastrofmedicinskt centrum i Östergötland som samordnar mottagandet för Sveriges sju universitetssjukhus. Men Sverige har inte fått ta emot alla patienter som man tackat ja till.

– Andra EU-länder kan ha accepterat att ta emot samma patient och patienten själv kanske föredrar att få vård i närheten av sitt hemland, sa Per Loftås till Läkartidningen i april.

Hittills har Sverige erbjudit plats för 103 patienter – men bara 23 har fått vård här, enligt uppgifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skriver DN. Nu i sommar har det ansträngda läget inom vården gjort att kapaciteten för att ta emot ukrainska patienter har sjunkit.

Karin Moscicki, Ukrainasamordnare i Region Östergötland, säger till DN att vården är otroligt belastad – samtidigt som de ukrainska patienterna oftast är väldigt vårdtunga. I vissa fall har man därför tvingats neka vård.

– Sjukhusen i Ukraina och transportansvariga vill oftast se att man tar in flera patienter samtidigt, och det har inte alltid gått. Sedan har vi tackat nej till patienter som har varit så pass svårt skadade att Sverige inte har möjlighet att ta hand om dem just nu.

Läkartidningen har sökt Karin Moscicki.

Läs också:

Trög start för evakueringsinsats – frustration över väntan på patienter

Fortsatt få ukrainska patienter till Sverige