»Vi har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa«, skriver SKR:s ställföreträdande ordförande Carola Gunnarsson i ett uttalande till Aftonbladet.

Ing-Marie Wieselgren, som var en välkänd läkare, blev attackerad i centrala Visby, fick vård på plats och fördes senare till sjukhus med ambulans, men hennes liv kunde inte räddas.

En 33-årig man har gripits misstänkt för mord efter knivdådet, uppger nyhetsbyrån Omni.

– Jag har träffat Ing-Marie i olika sammanhang under många år. Vi är dessutom båda psykiater. Vi har diskuterat psykiatrin och hur den bäst ska ta hand om patienterna vid många tillfällen. Hon har gjort ett mycket omfattande arbete som psykiatrisamordnare. Hon var också en varm och generös person. Jag kommer att sakna henne något oerhört, säger Sofia Rydgren Stale, psykiater och ordförande för Läkarförbundet, till Läkartidningen sent på onsdagskvällen.

Socialminister Lena Hallengren skriver följande på Twitter: »Det är med bestörtning jag nåtts av beskedet att Ing-Marie Wieselgren har gått bort i det fruktansvärda dådet i Visby. För mig har Ing-Marie varit en viktig källa till kunskap och inspiration i arbetet mot psykisk ohälsa. Mina tankar finns hos hennes familj, vänner och kollegor.«

 

Läs intervju från 2020:

Ing-Marie Wieselgren: Viktigt att inte backa till gamla tiders psykiatri

 

Läs mer:

Åklagare: Knivdådet var riktat mot psykiatrin

SKR ger medarbetare samtalsstöd efter knivdådet

Göran Stiernstedt: Hon har spelat en central roll i svensk psykiatri

Kollegorna vid Akademiska minns Wieselgren: »Hon var helt unik«

Chock och stark saknad efter Wieselgrens död

Misstänkt för knivattack i Visby erkänner brott