SKR:s vd Staffan Isling. Foto: Thomas Carlgren

– Hela gårdagen gick till att söka upp och prata med alla hennes medarbetare och informera dem var och en, och se till att de som behöver får hjälp. Sedan har vi stöttat upp och pratat med hennes anhöriga. Det har varit krishantering helt enkelt, berättar Staffan Isling på torsdagseftermiddagen, ett dygn efter dådet på Donners plats i Visby.

Det var vid 14-tiden på onsdagen som en man attackerade Ing-Marie Wieselgren med kniv, mitt på öppen gata under Almedalsveckan. Hon var då på väg till ett seminarium som hon skulle moderera.

Staffan Isling berättade att organisationen informerade sina medarbetare så fort de visste att det var Ing-Marie Wieselgren som drabbats.

– Det var ju ett antal av Ing-Maries närmaste medarbetare som var här när det hände i går. Och de har i dag fått träffa en krissamtalssledare för att få stöd. Vi har också gett ett telefonnummer till alla så de kan ta kontakt med ett proffs på att hantera sådana här frågor.

Ing-Marie Wieselgren hade arbetat på SKR sedan 2007 där hon var psykiatrisamordnare. Staffan Isling berättar hur hon hade ett otraditionellt sätt att angripa psykiatrifrågan i landet genom att arbeta brett mot många grupper i samhället. Hon ville samla och involvera olika patientgrupper, civilsamhälle och andra myndigheter, och få bort stigmatiseringen.

– I stället för att hantera det strikt som en hälso- och sjukvårdsfråga har hon behandlat den som en del av samhället. Och hela hennes attityd till psykisk hälsa har haft ett anslag av att det inte är hopplöst – det finns många möjligheter. Hon har bidragit till debatten om psykisk hälsa på ett helt nytt sätt.

Han berättar om Ing-Marie Wieselgrens engagemang i det offentliga samtalet, och hur hon ville nyansera aktuella händelser som hade att göra med psykisk ohälsa.

– Jag tycker hon var en av få i Myndighetssverige som hela tiden vågat vara framme och prata om den här frågan. Hon har suttit i många radio- och tv-intervjuer när det handlat om mord eller andra svåra saker kring psykisk ohälsa. Då är det hon som stått där i studion och pratat på ett väldigt klokt sätt, säger han.

Han berättar att det som hänt känns fruktansvärt. Samtidigt har väldigt många människor utryckt både uppskattning för Ing-Marie Wieselgren och sitt stöd till hennes medarbetare.

– Jag saknar henne väldigt mycket redan nu. Vi pratade senast i måndags i Almedalen. Då berättade hon att hon skulle ta semester nästa vecka och jobba två veckor på Akademiska sjukhuset. Hon ville inte förlora känslan för professionen och de patientgrupper som möter sjukvården, säger Staffan Isling och fortsätter:

– Mitt i alla den här sorgen ser man hur otroligt många fina vitsord hon får i sociala medier. Det finns en otrolig saknad, känns det som.

SKR har skapat en sida för kondoleanser på organisationens webbplats.

 

Läs mer:

Åklagare: Knivdådet var riktat mot psykiatrin

Göran Stiernstedt: Hon har spelat en central roll i svensk psykiatri

Kollegorna vid Akademiska minns Wieselgren: »Hon var helt unik«

Chock och stark saknad efter Wieselgrens död

Misstänkt för knivattack i Visby erkänner brott

Psykiatrisamordnare knivhuggen till döds i Visby