Totalt har 358 extra miljoner kronor betalats ut till främst primärvård och akutsjukhus, visar regionrevisorernas årsrapport som SVT Nyheter Stockholm tagit del av. Men det betyder också att 142 miljoner inte användes.

– Vi gjorde allt vi kunde. Vi hade också en dialog med vårdgivarna, men vårdgivarna var upptagna med att vårda covidpatienter. Så de hade så klart inte tid med den dialogen, för de prioriterade patienterna, säger Lena Hanberg, avdelningschef för specialiserad vård i Region Stockholm, till SVT.

Vårdköerna i Stockholm har till i dag vuxit med några hundra personer, jämfört med i fjol, trots tillskottet på pengar. Lena Hanberg påpekar att trots tillskottet finns en begränsning i hur långt man kommer med den personal och de lokaler man har.

Också för 2022 har politikerna i Region Stockholm skjutit till 500 miljoner kronor. Den 1 september ska den ordinarie vårdgarantin återinföras. Och det är fortfarande var tredje patient som väntar på specialistvård, som väntat längre än vårdgarantin stipulerar.

– Om vi lyckas se till att alla patienter får vård inom 30 dagar kvarstår att se. Det kommer bli svårt, men vårt mål är att alla regioninvånare ska få vård så snabbt det går, säger Lena Hanberg.