En kvinna med arytmi blev dödförklarad av misstag efter att ha uppsökt akutmottagningen i Malmö i vintras, som Läkartidningen rapporterade i förra veckan. Den läkare som då var kardiologjour hade blivit tillfrågad kring patienten och hade därför öppnat patientens journal, förklarar Anna Egerstedt, sektionschef på kardiologen i Malmö.

– Någon timme senare inträffade ett dödsfall på en avdelning och läkaren skulle skriva ett dödsbevis, men råkade lägga in uppgifterna i fel journal. Läkaren upptäckte sitt misstag precis efter att det skickats och makulerade därför intyget. Problemet är att det bara makuleras i journalsystemet och att ändringen inte går iväg till Skatteverket, säger hon.

När kvinnan några dagar senare, efter strul med sitt bank-id, upptäckte att hon dödförklarats kontaktade Anna Egerstedt Skatteverket och det felaktiga dödsbeviset hävdes omgående. Men för patienten har problemen fortsatt. Enligt hennes anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har det tagit flera månader av kontakter med myndigheter och företag för att »återuppstå«, som hon skriver.

– Allt det här pappersarbetet som har uppstått för den enskilde individen kan vi tyvärr inte hjälpa till med. Det är ju oerhört mycket som ska gås igenom eftersom man försvinner ur alla system.

I journalsystemet Melior, som används i Region Skåne, kommer det upp en ruta vid makulering av exempelvis recept med en fråga om receptet ska makuleras enbart i journalsystemet eller om makuleringen även ska gälla apoteket.

– Man skulle gärna vilja ha motsvarande funktion på dödsbevis, säger Anna Egerstedt.

Hjärtkliniken har nu haft en dialog med chefläkaren och it-ansvariga angående att lägga till en sådan funktion. Ett steg på vägen är dock den nya varningsruta som sedan den 1 juni dyker upp på skärmen varje gång en läkare öppnar ett dödsbevis. Där förklaras att intyget skickas till Skatteverket så fort dödsbeviset signeras och att ett dödsbevis utfärdat på fel person får stora konsekvenser får den enskilde personen. Man uppmanas därför att en extra gång kontrollera att personuppgifterna stämmer.

Anna Egerstedt har flera gånger varit i kontakt med kvinnan och har full förståelse för hennes tuffa sits.

– Vi beklagar att denna olyckliga händelse har inträffat men hoppas att vi med dessa åtgärder har minimerat risken för att något liknande ska inträffa igen, säger hon.

Läs också: Kvinna dödförklarades av misstag