Belastningen på förlossningsvården i Västerbotten uppges ha varit stor från midsommar och veckorna därefter. En akutförlossning skedde i Lycksele under de veckorna. Nio planerade förlossningar hänvisades till Norrlands universitetssjukhuset Umeå och två till Skellefteå lasarett enligt SVT Västerbotten.

Sommarstängningen har trots allt fungerat ganska bra, uppger både Region Västerbotten och facket till SVT.

Nu tas återigen födande kvinnor emot i Lycksele. Men bemanningsläget beskrivs samtidigt som extremt sårbart. För att kunna hålla öppet är förlossningen beroende av hyrpersonal, pensionärer som hoppar in och att de fast anställda flyttas runt mellan regionens tre förlossningsavdelningar. Enligt verksamhetschefen Olov Grankvist saknas 23 fasta barnmorskor totalt i regionen, varav 11 i Lycksele.

Barnmorskeförbundet är oroliga inför hösten.

– Jag kommer åka till Lycksele ungefär en vecka i månaden och jobba för att det inte finns tillräckligt med personal, säger Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten, till SVT Västerbotten.

Förlossningsvården beskrivs som en av de stora regionpolitiska frågorna i Västerbotten inför det stundande valet.

Nyligen pekade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ut förlossningsklinikerna i Skellefteå och Lycksele som nedläggningshotade i sitt sommartal. Något som flera regionpolitiker i Västerbotten dock dementerat.

– Det finns absolut inget nedläggningshot och är taget helt ur luften. Det har hon fantiserat ihop, sa Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till tidningen Norran.

Läs också:
Kritik mot Buschs uttalande om hotade förlossningskliniker