I Sydsvenskan, som var först att rapportera om fluginvasionen, beskriver en anställd det som att innertaket på akuten har varit svartfläckigt av bananflugor.

– Det är klart att det är besvärande när de ena stunden är på patienter som kanske har sår eller annat som lockar dem och nästa gång sitter de på en macka som en patient äter. Vi har haft problem under hela augusti, men nu har vi förhoppningsvis fått bort de flesta, säger Anders Öjerstedt, enhetschef på akuten i Malmö, till Läkartidningen.

Utöver den olägenhet som flugorna inneburit har verksamheten vid akuten inte påverkats vad det gäller arbetssätt eller vilka lokaler som kan nyttjas, fortsätter han. Däremot har både sjukhusets städenhet och en saneringsfirma kopplats in. Alla ledningar har spolats igenom med varmt vatten för att bli av med eventuella flugägg och personalen har även satt ut egna flugfällor.

– Det är en sur ingrediens, jag skulle säga vinäger. Det är något sött, honung, sirap eller socker. Och sedan är det diskmedel för att ta bort ytspänningen, säger Anders Öjerstedt.

Varifrån flugorna kommit är inte helt klart, men de observerades först vid akutens papperskorgar där matrester och fukt kan ha bidragit med en gynnsam miljö.

Vet du om flugorna kan ha spridit sig till andra delar av sjukhuset?

– Nej. jag har ingen uppfattning om hur de kan ha spridit sig, vi har bara teorier. Faktan får saneringsfirman stå för. Men den har gjort det den ska och har sedan rekommenderat oss hur vi ska göra.