Turerna kring svensk-iranske Ahmadreza Djalali har varit många de senaste månaderna. I början av maj meddelade Iran att den spioneridömde KI-forskaren skulle avrättas senast den 21 maj – men datumet passerade utan att något skedde. Därefter befarade många att en eventuell fällande dom i Stockholms tingsrätt mot en iransk tidigare fångvaktare skulle leda till en hämndavrättning av Djalali. Men nu har två veckor gått sedan iraniern dömdes till livstids fängelse för folkrättsbrott och mord begångna i Iran och Djalali är fortfarande vid liv.

– Att han inte avrättades omedelbart efter domen indikerar förhoppningsvis att Iran inte gör någonting förhastat just nu, säger Maja Åberg, sakkunnig på människorättsorganisationen Amnesty.

Samtidigt betonar hon att framtiden är oviss och att det är svårt att sia kring hur Iran kommer att agera.

– Det är fortsatt ett otroligt pressat läge och en vidrig situation för honom och hans familj. De lever med det ständiga hotet om avrättning och vetskapen att varje dag kan vara den sista, så på den fronten har tyvärr ingenting förändrats. Även om det är ett gott tecken att Djalali ännu inte har avrättats kan det ske när som helst.

Många hyser dock förhoppningar om att ett nytt fångutväxlingsavtal mellan Belgien och Iran ska leda till en ljusning. Avtalet, som godkändes i förra veckan, innebär bland annat att iranier som dömts för brott i Belgien ska kunna begära att få avtjäna sitt straff i Iran och vice versa, rapporterar TT. Belgien har dessutom engagerat sig för Ahmadreza Djalalis frigivning.

– Det spekuleras kring att Iran nu vill växla Djalali mot en iransk före detta diplomat, dömd för terrorismrelaterade brott, som sitter fängslad i Belgien. Många hoppas på den här möjligheten, säger Maja Åberg.

Läs också:

Kritiska två veckor för Ahmadreza Djalali – Sverige uppmanas agera

Datum satt för Djalalis dödsstraff