Karolinska institutet klättrar en placering till plats 41 i 2022 års rankning av världens främsta lärosäten. Det gör KI till Sveriges bäst rankade universitet. Sedan 2003 listar Academic ranking of world universities (ARWU) världens bästa universitet och rankningen bygger bland annat på publikations- och citeringsdata och vetenskapliga priser.

Förutom Karolinska institutet kvalar även Uppsala universitet och Stockholms universitet in på topp 100-listan med plats 89 respektive 90.

Bäst av de nordiska länderna placerar sig emellertid Danmark med Köpenhamns universitet på plats 39.

Som bästa lärosäte i världen rankas Harvard university, följt av Stanford university och Massachusetts institute and technology (MIT) på andra respektive tredje plats.

Rankningslistan lanserades av Jiao Tong-universitetet i Shanghai 2003. Men sedan 2009 är det organisationen Shanghai Ranking Consultancy som ansvarar för rankningen. Över 2 000 universitet ingår och de bästa 1 000 finns med på listan.