Påståendet om Skellefteås förlossningskritik är en ”felsägning”, uppger Kristdemokraternas gruppledare i Region Västerbotten, Hans-Inge Smetana, för tidningen Norran.

Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i samma region, är inne på samma linje.

– Det finns absolut inget nedläggningshot och är taget helt ur luften. Det har hon fantiserat ihop, säger hon till tidningen.

Bakgrunden till diskussionen om nedläggningshot är att Ebba Busch under sitt sommartal i söndags argumenterade för en nationaliserad förlossningsvård, detta som ett första steg mot en statlig sjukvård.

Den nationella planen skulle innebära att nedlagda förlossningskliniker i Kiruna, Sollefteå, Mora och Karlskoga öppnas igen. Planen skulle även säkra att förlossningskliniker som hotas av nedläggning blir kvar, och här nämnde hon Lycksele och Skellefteå.

Men regionfullmäktigeledamoten Betty-Ann Nilsson (KD) säger att uppgiften om nedläggningshot inte stämmer, rapporterar Sveriges Radios P4 Västerbotten.

– Skellefteå är ju en expanderande kommun, så den kliniken kommer ju att alltid finnas kvar. Inget annat finns på vår världskarta när det gäller region-delen, säger hon till P4-kanalen.

Däremot har kliniken i Lycksele problem, tillstår hon. Bland annat råder det brist på barnmorskor, säger hon till kanalen.

Hade då Ebba Busch fel när hon sa att klinikerna i dag är nedläggningshotade? Partiets presschef Sabina Bernhardsson svarar inte tydligt ja eller nej på frågan.

»Vi har identifierat förlossningskliniker som skulle behöva förstärkning för att undvika nedläggningshot i framtiden eller för att säkra framtida drift, bland annat i samråd med våra regionråd. Det är allmänt känt att det har funnits problem och brister på flera håll i landet. Med så många nedlagda förlossningsenheter de senaste åren finns en stor oro. Skellefteå är ett sådant exempel«, skriver hon i ett e-postsvar.

Presschefen poängterar för Läkartidningen att det finns en långsiktig trend av att mindre förlossningsenheter som ligger relativt nära större förlossningskliniker har lagts ned de senaste 25 åren.

»Skellefteå och Lycksele är mindre enheter som ligger relativt nära en större klinik, och de mindre sjukhusen missgynnas ofta till förmån för de större klinikerna. Lycksele är den minsta förlossningsenheten vi har kvar i Sverige i dagsläget, och även Skellefteå är en av de minsta«, skriver hon.

Läs mer:

KD vill ha plan för förlossningar