– Målet i sig är förstås bra, men vi ser inte att det kan uppnås utan att först tillföra resurser. Att klara av köfrihet ställer oerhörda krav på personalen, som redan är uttröttad efter covidpandemin och en tuff sommar. Man borde se över personalens arbetsmiljö innan man ställer ökade krav på vårdproduktion, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, till Läkartidningen.

Enligt SVT Nyheter Stockholm står i dag 5 500 patienter i kö till operation på sjukhuset, samma antal som varje år de senaste tre åren. Men innan 2022 är slut ska alla dessa patienter ha genomgått sina operationer för att sjukhuset ska klara målet om att bli Sveriges första köfria universitetssjukhus. Det ska ske bland annat genom att tomma operationssalar utnyttjas och att teamen ges rätt förutsättningar för att utföra alla planerade operationer.

Såväl Läkarföreningen som Vårdförbundet varnar dock för att målet kan få negativa konsekvenser.

– Så många extra patienter utan extra resurser innebär bara att andra patienter kommer att få vänta, och för dem blir det patientsäkerhetsrisker. För det finns ingen ledig kapacitet i dag, säger Yvonne Dellmark.

Sjukhusets produktionsdirektör Caroline Hällsjö Sander säger till SVT att det finns utmaningar för vissa patientgrupper, exempelvis plastikkirurgiska patienter, en stor grupp som fått sina operationer uppskjutna under pandemin. På frågan om hur personalen mår svarar hon dock att man varit noggrann med att erbjuda fyra veckors semester i sommar.

– Så jag uppfattar att vår organisation är ganska utvilad nu när hösten kommer.

Det är inte en bild som Yvonne Dellmark delar.

– Nej, alla har inte fått den sammanhängande ledighet som de hade behövt för att kunna återhämta sig. Det finns fortfarande en stor trötthet i systemet på många håll, säger hon.