Den 33-åriga man som efter knivmordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan sitter häktad misstänkt för terroristbrott, har erkänt brottsmisstanken, rapporterar P4 Gotland. Mannen kommer nu att omhäktas.

Kammaråklagare Henrik Olin säger till P4 Gotland att man nu går igenom ett stort IT-material, främst telefoner och datorer, för att få en tydligare bild av vad som legat bakom händelsen.

33-åringen häktades inledningsvis misstänkt för mord, men rubriceringen ändrades senare till misstänkt terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom mord. Kammaråklagare Henrik Olin har tidigare motiverat de nya brottsrubriceringarna med att den misstänkte hade fler mål på plats i Visby.

Henrik Olin vill i nuläget inte uttala sig om namn på fler tilltänkta måltavlor dykt upp i utredningen.

– Om vad brottsmisstanken om förberedelse till terroristbrott närmare avser har jag valt tidigare att inte kommentera och det är den hållningen jag kommer att ha, i alla fall ett tag till, säger han till P4 Gotland.

Att 33-åringen kommer att åtalas är ingen “kioskvältare” enligt Henrik Olin, men om det blir för terroristbrott, förberedelse för terroristbrott eller mord återstår att se beroende på bevisläget.

Som Läkartidningen tidigare rapporterat bedöms den nu omhäktade 33-åringen ha begått gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning. Han ska därför inte ha haft förmågan att inse innebörden av sitt handlande.