Förra året betalade offentlig sektor nästan 233 miljarder kronor för köp inom näringsgrenarna hälso- och sjukvård, vård och omsorg med boende samt öppna sociala insatser enligt tidningen Dagens Samhälle.

När det gäller hälso- och sjukvård dominerar bolaget Praktikertjänst, med ett affärsvärde på över 3,5 miljarder kronor. Offentlig sektor betalade nära tre miljarder till Praktikertjänst förra året. De flesta delägare i bolaget är läkare eller tandläkare som driver egna kliniker runt om i Sverige.

Bolaget är inne i en ny tillväxtfas, skriver Dagens Samhälle. Flera vårdcentraler och rehabenheter har nyligen köpts från Aleris, och man har även köpt en del fristående vårdcentraler och planerar ytterligare köp framöver inom kärnverksamheten.

Vd:n Carina Olson säger att det är viktigt att vara en stor aktör för att kunna klara av den utveckling som hälso- och sjukvården kräver. Hon ser dock stora utmaningar framåt för primärvården när det gäller att få till de effekter som primärvårdsreformen är tänkt att ge.

– Vi ser att uppdragsbeskrivningarna för vårdcentralerna fortfarande spretar väldigt mycket. Det har inte blivit det här samlade greppet. Vi finns i 16 av 21 regioner och det är 16 olika sätt att leda vård, säger hon till Dagens Samhälle.

En annan stor privat aktör som levererar offentligt finansierad hälso- och sjukvård är Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. På listan över de bolag som fakturerat offentlig sektor mest finns även en del nya aktörer som specialiserat sig på covidtester.