Överläkaren Caroline Hällsjö Sander blir Karolinska universitetssjukhusets första produktionsdirektör. Foto: Karolinska universitetssjukhuset

Både slutenvårds- och öppenvårdskontakterna på Karolinska universitetssjukhuset har ökat med några procent de senaste åren. Bland annat var operationerna fem procent fler i fjol, jämfört med 2019.

I arbetet med att – som sjukhuset uttrycker det – bli Sveriges första kö-fria sjukhus, inrättas nu en produktionsdirektör. Tjänsten kommer att utlysas som vanligt, men på tisdagen tillträdde Caroline Hällsjö Sander tjänsten som tillförordnad fram till dess.

Hon är överläkare i anestesi och intensivvård och verksamhetschef inom Perioperativ medicin och intensivvård (PMI). Hon har tidigare varit ansvarig för sjukhusets extrasatsning under 2021 för att utföra fler operationer.

– Caroline har haft en nyckelroll när det gäller att stödja våra verksamheter med att förbättra planering, samarbete och koordinering mellan olika delar av Karolinska. Nu inrättar vi en tjänst som produktionsdirektör för att ytterligare förbättra stödet till våra verksamheter. På så sätt kan vi få mer gjort utan att springa snabbare, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Caroline Hällsjö Sander kommer att ingå i sjukhusets ledningsgrupp och rapportera till sjukhusdirektören.

– Karolinskas medarbetare brinner för att hjälpa våra patienter. Mitt uppdrag är att göra det möjligt för alla att göra det fullt ut. Då måste vi arbeta ännu mer ihop, se till att de som är på jobbet för att träffa eller operera patienter får göra det och inte hamna i vänteläge på grund av att vi inte planerat bra eller synkat med varandra, säger hon i pressmeddelandet.

Det har tidigare, fram till 2018, funnits en tjänst med titeln produktionsdirektör på Karolinska universitetssjukhuset. Den hade dock ett annat uppdrag och ansvarsområde.

 

Läs även:

Sahlgrenska kortar köer på kvällar och helger – facket känner oro

Nationellt vårdsöksystem ska utredas

Ny direktör ska samordna vården och korta köer i Stockholm

Kökortningsprojekt ger resultat på flera håll i landet