Tidigare var rådet att patienter skulle ha en buffert av läkemedel för en veckas behov, men nu vill regeringen se ökade lager, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det nya rådet är dock inte tvingande, och Socialstyrelsen ska utreda hur det ska utformas och ta patientsäkerheten i beaktande.

Flera patientorganisationer ställer sig positiva till den nya linjen, även om man samtidigt betonar att risken för felmedicinering och överdosering av narkotikaklassade läkemedel kan öka med större lager hemma.

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) behövs större lager både hemma och på apoteken och hon flaggar för den nya lag för apoteken som kan komma nästa år.

– Det handlar både om hur kommuner och regioner ska se till att man har skyddsutrustning, läkemedel och lagerhållning, men det gäller också apotek och den enskildes möjlighet till buffert. Alla de här lagren behövs, säger hon.

Läs också: Lagförslag ska stärka beredskapen inom vården