Alf Jönsson uppger i ett pressmeddelande att han tar »en tillfällig time-out«.

– Jag har blivit kontaktad av en utredare på polisen som signalerat att de vill träffa mig. Även om jag inte blivit delgiven misstanke om något brott vill jag inte riskera att detta på något sätt förflyttar fokus från det viktiga arbetet som bedrivs i Region Skåne, inte minst när det gäller att förbättra tillgängligheten till hälso- och sjukvården, och därför kliver jag tillbaka, säger Alf Jönsson.

Han säger att han inte har fått mer information än så, och inte vet vad polisutredningen innefattar.

– Vi har kommit fram till att det bästa är att Alf Jönsson tar en time-out från sin tjänst som regiondirektör för Region Skåne, med tanke på att han är aktuell i en polisutredning, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, som också han påpekar att man inte vet vad utredningen rör sig om.

I början av 2020 stoppades ett projekt med att införa IT-systemet Vårdexpressen i Skåne, efter att uppgifter om oegentligheter rörande personkopplingar mellan företaget och regiondirektör Alf Jönssons familj, framkommit. Det hela ledde till en utredning om mutbrott och i april i år dömdes vd:n för företaget och två regiontjänstemän till fängelse.

Om den time-out som Alf Jönsson nu tar har en koppling till fallet, uttalar sig alltså inte Region Skåne om. SVT Skåne uppger dock, med hänvisning till Malmö tingsrätt, att två personer är misstänkta för mutbrott i samband med en händelse i augusti 2019. Vid samma tidpunkt ska Alf Jönsson ha bjudits med på en middag med den nu dömde vd:n för företaget bakom Vårdexpressen.

Läs även:

Längre fängelsestraff när tre döms på nytt i Vårdexpressen-målet

Fyra åtalas i den skånska IT-affären med Vårdexpressen

Vårdinnovation i konkurs – Dalarna häver kritiserat avtal

Upphandling av IT-system kritiseras

Även Västra Götaland bryter med skånskt IT-bolag

AI-projekt stoppas – Skåne utreder »misstänkta oegentligheter«