SD har kokat ner sin valplattform på över 60 sidor till cirka tio sidor vallöften. Manifestet läggs fram av partiledaren Jimmie Åkesson och den socialpolitiska talespersonen Linda Lindberg på en pressträff.

De båda lyfter fram förslagen på tandvårdsområdet som ny SD-politik. Det handlar om ett reformpaket som på fyra års sikt ska leda till att alla vuxna som är svenska medborgare, eller EU- och EES-medborgare ska ha samma kostnad för att gå till tandläkaren som till doktorn. Det är orimligt, enligt partiet, att tänderna inte redan ingår den allmänna vården, till samma villkor.

Jimmie Åkesson säger att det beräknas kosta sju miljarder när staten ska ta en större del av tandläkarräkningen och anger riksdagens utredningstjänst som källan till beräkningarna.

– Man har duttat och fixat i tandvården, trots det har många inte råd att gå till tandläkaren och det är också svårt att veta vad notan blir när man går dit, säger Linda Lindberg.

Förslagen som lyfts fram i manifestet riktas i övrigt in på att skydda hushåll och företag mot höga energipriser, strama åt migrationspolitiken, satsa på välfärd samt att ge trygghet och brottsbekämpning en särställning i politiken.

Välfärdssatsningar blir viktiga för SD i eventuellt kommande regeringsförhandlingar, enligt Jimmie Åkesson.

– Det är ett absolut krav i förhandlingarna att det blir påtagliga förbättringar av den allmänna välfärden, säger han.

Partiet ska betala sina förslag genom att spara på andra områden, några skatter ska inte höjas.

– Just nu är det inte läge för att pilla för mycket i skatterna, det gäller både att höja och att sänka, säger Jimmie Åkesson.

De områden där partiet kommer att spara pengar är biståndet (30 miljarder neddragning), klimatpolitik, arbetsmarknadspolitik, integration och invandring.

All politik handlar om prioriteringar, de saker som vi lovar kommer vi att ha full finansiering för, säger Jimmie Åkesson.

Partiet säger nej till tankarna på en beredskapsskatt för att finansiera försvarsanslagen. Jimmie Åkesson har tidigare sagt till TT att man inte heller vill se Moderaternas jobbskatteavdrag som ska finansieras med bland annat sänkningar i a-kassan.

Om skatterna ska sänkas så ska det ske för låginkomsttagare, framhåller han.

I valmanifestet skriver SD att närmare 700 000 utrikesfödda försörjer sig på bidrag. Det är samma siffra som Moderaterna använt sig av och som vid granskning visat sig inkludera bland andra studerande, föräldralediga och personer med sjuk- och aktivitetsersättning.

Jimmie Åkesson medger att det handlar om att de här personerna inte fullt ut kan försörja sig själva, inte att de därmed alla försörjer sig på bidrag.