Det började med att psykiatern Jill Taube och distriktsläkaren och träningsinstruktören Maria Zetterlund arrangerade en återhämtningsresa för läkare 2017. De hade sett hur ohälsan i läkarkåren ökade, bland annat i form av utmattning. I samband med resan bildade de en Facebook-grupp som snabbt fick många medlemmar och blev ett forum för läkares hälsa.
I dag har nätverket över 9 100 medlemmar. Och nu har det tagit ytterligare ett steg och blivit en del av Läkarförbundet.
– Vi är jätteglada, för det känns som en formell och tydlig samverkan med Läkarförbundet, säger Maria Zetterlund.
Vem tar hand om doktorn? har blivit ett så kallat fristående nätverk. Det har inte möjlighet till någon formell påverkan inom förbundet, men är kopplade till förbundsstyrelsen och har större möjligheter till samarbete inom organisationen.
– Vi känner oss jättehedrade av att de väljer att formalisera oss så här, säger Maria Zetterlund.
– Nu kan man hitta oss via Läkarförbundet, och det ökar kommunikationen oss emellan. Vi har ju egentligen många gemensamma intressen.
Jill Taube berättar att de funderat på att formalisera sig på andra sätt, till exempel som en förening. Men den tanken övergavs ganska tidigt.
– Vi tror att vi skulle tappa en hel del i energi, kraft och spontanitet, och vi skulle inte heller ha resurser att hantera en formell förening, säger hon.
Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale säger att styrelsen var glada att nätverket tog kontakt med dem.
»Förbundsstyrelsen var enig i att det finns ett stort behov av den här typen av forum för läkare. Vi gör alltid en bedömning om nätverkets ändamål är förenligt med Läkarförbundets verksamhet och etiska regler, och i det här fallet var det självklart. Jag tror och hoppas att vi ska kunna hitta samarbetsytor framöver«, skriver Sofia Rydgren Stale i ett mejl till Läkartidningen.
– Att förbundsstyrelsen säger ja innebär ett erkännande av snart fem års arbete. Vi fyller fem år den 23 augusti och det här är den bästa presenten, säger Jill Taube.
Vad vill ni göra i framtiden, nu när ni också är förening i Läkarförbundet?
– Det som vi har pratat om den senaste tiden är att situationen för de yngre kollegorna är så belastande, säger Maria Zetterlund.
– Det är de som är framtidens sjukvård och som är mest utsatta. Så vi hoppas att ännu mer kunna stötta dem i deras situation för att de ska orka vara kvar i arbetet och känna den arbetsglädje som finns när man har bra arbetsmiljövillkor.
Läs även:
»Vi startade ett nätverk vi inte trodde skulle bli så stort«
»Vem tar hand om doktorn?« får stipendium av Sjukhusläkarna
Nätverket »Vem tar hand om doktorn?« fortsätter växa
Facebook-gruppen blev en stressventil för läkare
(uppdaterad 2022-08-24)