Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och regioner, SKR, knivmördades på öppen gata under Almedalsveckan i Visby i början av juli.

Nu visar ett utlåtande från Rättsmedicinalverket att den nu 33-årige mannen som sitter häktad för mordet bedöms ha begått gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning. Därför ska han inte ha haft förmågan att inse innebörden av sitt handlande, skriver den ansvarige rättspsykiatern.

Till följd av sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden i övrigt har han behov av psykiatrisk vård förenad med frihetsberövande och annat tvång, enligt utlåtandet. Därmed finns också förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Det bedöms också finnas risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Mannen häktades inledningsvis misstänkt för mord, men rubriceringen ändrades senare till misstänkt terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom mord.

Kammaråklagare Henrik Olin har tidigare motiverat de nya brottsrubriceringarna med att den misstänkte hade fler mål på plats i Visby.

– Det här är ett brott som är riktat dels mot offret, den avlidne, men även mot samhället, sa han till SVT tidigare i juli.

Den misstänkte har erkänt gärningen. Åtal ska vara väckt senast den 19 augusti.

Läs mer:

Mordet i Visby: ny häktning beslutad

Åklagaren om mordet i Visby: Motivbilden har blivit tydligare

Expert: Därför kan mordet på SKR-samordnaren vara ett terroristbrott

Mord på läkare ett terroristbrott

Åklagare: Knivdådet var riktat mot psykiatrin

SKR ger medarbetare samtalsstöd efter knivdådet

Göran Stiernstedt: Hon har spelat en central roll i svensk psykiatri

Chock och stark saknad efter Wieselgrens död

Misstänkt för knivattack i Visby erkänner brott

Psykiatrisamordnare knivhuggen till döds i Visby

Kollegorna vid Akademiska minns Wieselgren: »Hon var helt unik«