Det jublas vid Hallands sjukhus – i år igen.

Förra året klättrade Hallands sjukhus i Varberg från plats åtta till en delad förstaplats med Västerviks sjukhus på listan över landets bästa AT-orter.

Listan görs av Sveriges yngre läkares förening (Sylf), som varje år ber läkarna betygsätta sin allmäntjänstgöring.

Även i år behåller Hallands sjukhus i Varberg sin plats i toppen, med totalbetyget 5,88 av 6. Dessutom kniper systersjukhuset i Halmstad andraplatsen. På tredje plats kommer Höglandssjukhuset i Eksjö.

Niyaz Hareni, AT/BT-läkarchef på Hallands sjukhus i Varberg sedan 2017, beskrev förra året framgångarna som »ett långsiktigt lagarbete och en del tur«.

När Läkartidningen når honom på telefon med anledning av den nya topplaceringen är han glad, men trött.

Från vänster Carolina Samuelsson, sjukhuschef för Hallands sjukhus, Niyaz Hareni, AT/BT-chef Varberg, Klara Håkansson, AT/BT-chef Halmstad, Sofia Thorin-Hjalber, utvecklingschef Hallands sjukhus. Foto: Hallands sjukhus

– Jag har just arbetat nattjour … Men det här känns förstås jätteroligt för Hallands sjukhus! Det är ett symtom på att utbildningsmiljön mår bra, säger Niyaz Hareni och fortsätter:

– Det är effekten av ett långsiktigt arbete och beror på många människors bidrag. Inte minst AT-läkarna själva.

AT-organisationen i Varberg är liten, har ett tätt internt samarbete och korta beslutsvägar. Eftersom alla suttit på sina poster några år har de hunnit arbeta ihop sig. Samtidigt arbetar den nära AT-organisationen i Halmstad.

Även Klara Håkansson, AT/BT-chef i Halmstad, lyfter fram AT-läkarnas insats.

– Vi har världens bästa AT-läkare! De är duktiga på att jobba på sin arbetsmiljö och komma med idéer och förslag, som vi försöker hjälpa dem att förverkliga.

En annan viktig framgångsfaktor är enligt henne och Niyaz Hareni att såväl sjukhusledning som medarbetarna på de enskilda sjukhusklinikerna är måna om AT-läkarna och anstränger sig för att ge dem en bra utbildning.

Samtliga AT-läkare i Varberg som besvarat Sylfs enkät rekommenderar orten och alla uppger att de kan påverka sin arbetsmiljö. I Halmstad rekommenderar 95 procent orten och 84 procent uppger att de kan påverka arbetsmiljön.

– Jag tror många som funderar på att sluta gör det för att de blir utsatta för situationer när de känner sig otrygga och ensamma. Vi försöker ge våra AT-läkare en trygghet att lära och utvecklas i sin start i karriären. Och vi har fantastiska handledare som stöttar dem i vardagen, säger Klara Håkansson.

Sunderby sjukhus i Region Norrbotten hamnar sist på listan i år. Endast 54 procent av AT-läkarna rekommenderar orten till andra, och möjligheterna att påverka arbetsmiljön får bottenbetyg. Näst sist i rankingen kommer Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Skene och Norrtälje sjukhus.

När det gäller AT-läkarnas syn på framtiden totalt sett, framkommer en mycket dyster bild. I år uppger ännu fler – en av fyra – att de överväger att lämna yrket, enligt Sylfs enkät. Förra året var det en av fem.

– Det är väldigt allvarligt, säger Shadi Ghorbani, ordförande i Sylf. Hon påpekar att resultatet bekräftar uppgifterna som framkom nyligen i Läkarförbundets Arbetsmiljöenkät, där var tredje underläkare sa sig ha funderat på att lämna yrket de senaste 12 månaderna.

Vad beror det på?

– Det handlar om dålig arbetsmiljö, för hög arbetsbelastning och dålig löneutveckling.

Sylf ser bristande möjligheter att påverka sin arbetsmiljö som en viktig faktor till att AT-läkarna tvekar att fortsätta i läkaryrket.

– Vi ser en tydlig korrelation mellan AT-läkarnas nöjdhet och deras möjlighet att påverka arbetsmiljön. Det lyfts också i fritextssvaren. De som är minst nöjda, har lägre möjlighet att påverka sin arbetsmiljö, säger Shadi Ghorbani.

Vad är viktigast för att skapa en bra AT?

– En lyhörd ledning. Att låta AT-läkarna vara mer involverade i sin arbetsmiljö och ge dem en rimlig arbetsbelastning.

 

Här hittar du AT-rapporten i sin helhet.

Läs också:

AT-chef i Varberg: »Viktigt att lyssna och vara ärlig«

Bäst AT i Varberg och Västervik

Södersjukhuset klättrar mest på rankingen

Bäst medicinblock i Skellefteå

När det gäller medicinblocket får Skellefteå sjukhus bäst betyg av studieorterna, Ljungby lasarett har bäst kirurgiblock, Höglandssjukhuset i Eksjö bäst psykiatri-placering och Örebro hamnar i topp när det gäller placeringen i allmänmedicin.

Väntetiderna till AT är ungefär detsamma som förra året. De är nu uppe i 11,15 månader i snitt mellan läkarexamen och påbörjad AT, förra året var den generella väntetiden 11,14 månader. Kvinnor väntar i genomsnitt 11,18 månader och män 11,09 månader innan de påbörjar sin allmäntjänstgöring.

Väntetiden för läkare att få påbörja vägen till legitimation har sedan mätningarna påbörjades 2008 ökat med 59 procent.

1 225 AT-läkare över hela landet har svarat på enkäten från Sylf, vilket innebär en svarsfrekvens på 33 procent. För att ett sjukhus ska finnas med i rankningen måste det ha kommit in minst fem svar. Sjukhusen i Landskrona, Trelleborg, Arvika, Enköping, Kalix och på Åland saknas i år på grund av för få svar.

Källa: Sylf