– Vi har inte som primärmål att vinna fler röster eller att få bättre positioner, utan vi vill göra bästa möjliga, säger Martin Nedergaard Hansen till Läkartidningen strax innan att vallokalerna stängde på valdagskvällen.

Ett tjugotal av partiets medlemmar har samlats på ett hotell i Jönköping för att äta, dricka och vaka in resultatet från regionvalet. Utfallet i riksdagsvalet står inte i centrum i kväll.

2018 fick Bevara akutsjukhusen 8,9 procent av rösterna, eller motsvarande 7 av 81 mandat, i Region Jönköpings län. Partiet tog plats i regionstyret och blev sjätte största parti. Och det är den nivån som Martin Nedergaard Hansen är nöjd om partiet kan få behålla.

– Jag tror absolut att vi hade kunnat få fler röster om vi hade suttit i en oppositionsroll. Vi hade hörts och synts mer, men fått mindre gjort, säger Martin Nedergaard Hansen.

När partiet drog igång valrörelsen efter sommaren är hans bild att det till en början gick lite trögt. Men efter ett tag släppte det och Martin Nedergaard Hansen uppfattar att Bevara akutsjukhusen inte ifrågasätts så mycket som andra partier när de möter väljare i valstugorna.

Hur många av väljarna som känner igen partiet svänger dock från dag till dag, fortsätter han.

– En dag kan man känna att här var det ingen som känner till oss. Vid nästa tillfälle är känslan, kan så här många vara positiva i den här kommunen?

Men det har inte varit partiets enda utmaning. Samma helg som förtidsröstningen startade fick partiet indikationer på att deras partivalsedlar, alltså valsedlarna med partibeteckning men utan personnamn, saknades i vissa vallokaler. Totalt rörde det som om brister i 3 av 13 av regionens kommuner. Valmyndigheten kopplades in och lovade påminna kommunerna men så sent som i fredags noterade partiet att partivalsedlarna fortfarande saknades i en kommun.

– Det är tråkigt. Det är jättesvårt att veta hur mycket det påverkar, troligtvis ganska lite men det är sådant som inte går att få ogjort, när det väl har blivit fel så har det blivit fel, säger Martin Nedergaard Hansen.

Läs också: »Vården skulle må bra av mindre ideologisk styrning«