Vänsterpartiet har redan sagt sig vara berett att släppa fram ett minoritetsstyre bestående av S, MP och C i Region Stockholm – förutsatt att partiet får till ett avtal om det politiska innehållet, skrev Svenska Dagbladet i förra veckan. Nu står det klart att även Centerpartiet ser detta som en möjlig väg framåt och att partiet står redo att börja förhandla om en politisk plattform tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Men regionrådet Gustav Hemming (C), säger till tidningen att det inte är säkert att man kommer att godta slutresultatet.

– Det måste vara politik som håller i en besvärlig tid och som är lutad mot mitten.

Han säger samtidigt att han ser de bästa förutsättningar för ett styre med just S och M, men han hyser fortfarande förhoppningar om att L, som tidigare nobbat  Socialdemokraternas invit, ska tänka om och ansluta till förhandlingarna.

Enligt Svenska Dagbladet har dock inte M, KD och L gett upp hoppet om att få Centern att stanna kvar inom alliansen. Trots att partierna bara skulle få 59 mandat tillsammans skulle det kunna gå vägen om S och MP kan tänka sig att släppa fram en alliansminoritet utan vare sig V eller SD.

Gustav Hemming bekräftar att man fått ett förslag från de borgerliga partierna.

– Men vi har svårt att komma ifrån det faktum att allianspartierna är mindre än någonsin och har gått tillbaka två val i rad. Matematiken säger också att en sådan minoritet skulle bli tungt beroende av SD och det är uteslutet för vår del, säger han.

Läs också:

V i Region Stockholm kan tänka sig att bli stödparti till S-MP-C-styre

KD och L tackar nej – svårare att uppnå majoritet i Region Stockholm