Acko Ankarberg Johansson (KD) och Lena Hallengren (S) på Läkarförbundets januarimingel 2020. Foto: Joakim Andersson

Hans Winberg, generalsekreterare för tankesmedjan »Leading health care«, tror egentligen bara att det finns två möjliga utfall vad det gäller socialministerposten. Hamnar Socialdemokraterna i regering fortsätter Lena Hallengren (S) på sin post, blir det regeringsskifte blir det Acko Ankarberg Johansson (KD), Kristdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson och tillika ordförande i socialutskottet i den nuvarande riksdagen.

Att något annat parti än Kristdemokraterna skulle göra anspråk på socialministerposten vid en M-KD-SD-L-seger tror han inte.

– Moderaterna kommer inte att ta den posten. På den borgerliga sidan finns det bara Acko, hon vill det och det passar Kristdemokraterna.

Och du tror inte att Socialdemokraterna kan vara villiga att förhandla om socialministerposten för att få ihop ett regeringsunderlag?

– Om det ska bli en flerpartiregering är socialministerposten alltid en post Socialdemokraterna är villig att förhandla bort, men socialförsäkringsfrågorna vill partiet nog ha kvar.

Sofia Nilsson (C). Foto: Riksdagen

Om en sådan förhandling skulle ge Centerpartiet socialministerposten tror Hans Winberg att partiets talesperson i frågor om omsorg och psykisk hälsa, Sofia Nilsson (C) är ett tänkbart alternativ.

Läkarförbundets sittande ordförande Sofia Rydgren Stale vill inte spekulera i vem som kan tänkas bli Sveriges framtida socialminister utan understryker att det viktiga är att personen i fråga ser vårdens utmaningar och behov. Och då är det, enligt förbundsordföranden, viktigt att prioritera frågor som kompetensförsörjning, fortbildning och arbetsmiljö.

Tidigare socialministern Göran Hägglund (KD) och hälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) avstår även de från att spekulera, men det gör inte Anders Milton, tidigare ordförande i Läkarförbundet och flerfaldig statlig utredare.

Han ger tre tänkbara namn vid en S-ledd regering, den sittande socialministern Lena Hallengren, sjuksköterskan Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet, eller Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

Oliva Wigzell har en bakgrund som socialdemokratisk politiker, både i dåvarande Stockholms läns landsting och som politisk sakkunnig vid utrikesdepartementet.

Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen. Foto: Socialstyrelsen

Att Socialdemokraterna skulle sätta sig i en flerpartiregering tror inte Anders Milton.

Vid en vinst för det andra blocket är Acko Ankarberg Johansson det enda namn som Anders Milton kan komma på. Samtidigt påminner han om att exempelvis Göran Persson (S) tillsatte statsråd som var relativt okända innan de blev ministrar.

– Det är precis som nu, hälften av de som är statsråd nu kände vi inte till tidigare.

Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och verksam vid Södertörns högskola, säger att »gammal i gården inte alltid är bäst« och utesluter inte att socialministern kan komma att bytas ut, även om Socialdemokraterna fortsätter i regering.

– Oberoende om det kommer en ny regering, eller om det är samma, så kan det alltid vara bra att ta nya tag genom att sätta till en ny kraft i frågor som är väldigt akuta. Det står jag för.

Samtidigt, fortsätter Marja Lemne, hör den typen av politiska lappkast inte till det mest vanliga. En ny socialminister behöver inte heller vara känd för den breda allmänheten.

– Det viktigaste är att det är en bred politiker med stor politisk känsla och erfarenhet, i synnerhet om det är ett problemområde.

Sverige har, till skillnad från exempelvis Frankrike, inte heller en tradition av att politiker ska ha en ämnesutbildning, påminner Marja Lemne.

– Jag kan inte påminna mig att någon läkare har varit socialminister.

TIDIGARE SOCIALMINISTRAR

Med 14 år i ämbetet är socialdemokraten Sven Aspling den socialminister som suttit längst. Sedan enkammarriksdagens införande har Sverige haft 17 socialministrar: Sven Aspling (S, 1962–76), Rune Gustavsson (C, 1976–78), Gabriel Romanus (L, 1978–79), Karin Söder (C, 1979–82), Sten Andersson (S, 1982–85), Gertrud Sigurdsen (S, 1985–89), Sven Hulterström (S, 1989–90), Ingela Thalén (S, 1990–91 samt 1994–96), Bengt Westerberg (L, 1991–94), Margot Wallström (S, 1996–98), Anders Sundström (S, 1998), Maj-Inger Klingvall (S, 1998), Lars Engqvist (S, 1998–2004), Berit Andnor (S, 2004–06), Göran Hägglund (KD, 2006–14), Gabriel Wikström (S, hade formellt titeln folkhälso- och sjukvårdsminister, 2014–17), Annika Strandhäll (S, 2017–19) och Lena Hallengren (S, 2019– ).