Vida Mehrannia, Ahmadreza Djalalis fru, under en demonstration i Stockholm tidigare i år. Arkivbild: Jesper Cederberg

Svensk-iranske Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet och svensk medborgare sedan 2018, greps i Iran för ungefär sex år sedan under en föreläsningsresa. Han dömdes till döden för spioneri och har sedan dess suttit fängslad i landet.

Nu har hans fru Vida Mehrannia skrivit ett öppet brev tillsammans med systern till franske Benjamin Brière, hustrun till österrikiske Kamran Ghaderi, och dottern till tyska Jamshid Sharmahd. De fyra riktar brevet till Josep Borrell som är EU:s utrikeschef.

I brevet skriver de att deras fängslade anhöriga utsatts för tortyr, orättvisa rättegångar baserade på fabricerade fakta, och saknat juridisk och medicinsk hjälp. Brevskrivarna menar att Iran håller dem som diplomatisk gisslan.

»De undrar alla om EU:s representanter har glömt bort dem och hur mycket längre de behöver utstå denna prövning«, skriver Vida Mehrannia och de tre övriga i brevet som bland annat publicerats på webbplatsen för organisationen Center for Human Rights in Iran.

Brevskrivarna undrar var EU står i frågan, om den alls är prioriterad, och om EU kommer att prioritera sina värderingar och mänskliga rättigheter över ekonomiska intressen. De påminner om att EU genom sin konvention om mänskliga rättigheter ska verka för alla européers rättigheter, oavsett var i världen de befinner sig.

Ahmadresa Djalali har under lång tid lidit av sviktande hälsa, magsmärtor och har tappat mycket i vikt. Hans fall anses internationellt vara en del i ett maktpolitiskt spel och har fördömts av bland annat EU och FN. I början av maj meddelade Iran att han skulle avrättas senast den 21 maj – men datumet passerade utan att något hände.

Läs även:

Hopp om ljusning för dödsdömde Djalali efter avtal om fångutväxling

Ahmadreza Djalali opererad akut

KI-rektorns budskap på Djalalis 50-årsdag: Släpp honom fri