Anders Lundström (KD) är sjukhusstyrelsens ordförande och han vill att det blir tydligt för alla hur allvarlig situationen är.

– Det är inte rimligt att en fjärdedel av vårdplatserna på Helsingborgs lasarett är upptagna av patienter som är medicinskt färdigbehandlade, säger han i radiointervjun.

Vid ett trettiotal tillfällen i maj vårdades patienter på regionens sjukhus i mer än tio dagar trots att de var klara för att skrivas ut. Under två månader i våras översteg samtidigt beläggningsgraden dagligen 100 procent på Helsingborgs lasarett som helhet, vilket lett till kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

Brist på korttidsplatser i kommunerna är en förklaring till att patienter blir liggande på sjukhus trots att de inte längre behöver vård. Men enligt Annika Andersson, omsorgschef i Helsingborg, gör man redan allt för att inga invånare ska vara kvar på sjukhus i onödan.

– Jag skulle önska att ett brev från sjukhuschefen skulle göra stor skillnad för jag vet vilket besvärligt läge de har, men tyvärr tror jag inte det, säger hon till P4 Malmöhus.

Läs också:

Ivo riktar kritik mot Helsingborgs lasarett efter vårdplatsgranskning

Läkare utan sjuksköterska på prio 1 – kunde inte påbörja behandling