I dag, fredagen den 30 september, är slutdatumet för Sundsvalls sjukhus att tillgängliggöra 291 vårdplatser för att undgå ett vite om 15 miljoner kronor. Det beslutade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i våras. I veckan stod det klart att regionen kommer att missa målet och tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman sa under en presskonferens att han önskade att det fanns en annan lösning framåt än miljonvitet.

Om hans vädjan fått effekt är oklart, någorlunda klart är dock att Ivo inte går vidare med vitesföreläggandet just i detta nu. I ett mejl skriver Natalie Nordenswan, pressekreterare på Ivo, att myndigheten efter den 30 september kommer att följa upp de åtgärder som Region Västernorrland vidtagit med anledning av vitesföreläggandet och sedan göra en självständig bedömning utifrån den tillsynen.

»Därefter kommer Ivo fatta beslut i ärendet. Ivo kommenterar inte tillsynen på förhand då ärendet är pågående.«

Som Läkartidningen tidigare rapporterat är ett liknande vitesföreläggande gällande vårdplatser vid Akademiska sjukhuset tillfälligt stoppat i väntan på prövning i Kammarrätten i Göteborg sedan beslutet överklagats av Region Uppsala.