På torsdagen meddelade Kristdemokraterna i Region Stockholm att partiet säger nej till att styra tillsammans med Socialdemokraterna. Sedan valresultatet stod klart har samtal mellan partierna pågått, men nu stänger KD dörren till S, enligt ett pressmeddelande. Även om båda partierna vill se »fler vårdplatser, en fungerande förlossningsvård och utveckla cancerprevention«, som Kristdemokraterna skriver i ett pressmeddelande, ser KD flera problem med ett samarbete över blocken, eftersom bland annat synen på valfrihet och privata initiativ skiljer dem åt.

I Dagens Nyheter utvecklar Kristdemokraternas gruppledare Désirée Pethrus sitt resonemang:

– Vi har satt en ära i att lyssna på alla, men vi är väldigt stolta över det vi har gjort under de senaste 16 åren, och vi tror att det är i ett fortsatt borgerligt styre som vi kan få ut mest kristdemokratisk politik, säger hon.

KD:s beslut har gett ringar på vattnet hos Liberalerna. Gruppledaren Amelie Tarschys Ingre säger till tidningen att man inte längre anser att det finns förutsättningar för ett nytt majoritetsbildande i regionen sedan både Miljöpartiet och Kristdemokraterna dragit sig ur.

– Därför går vi i opposition som ett självständigt liberalt parti.

Region Stockholm har de senaste fyra åren styrts av en borgerlig majoritet bestående av M, C, L och KD tillsammans med Miljöpartiet. MP gjorde dock tidigt klart att partiet inte vill fortsätta samarbetet med Moderaterna.

S, KD, C och L har tillsammans 78 av de 149 mandaten och skulle därmed ha kunnat uppnå majoritet i regionen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får 74 mandat – ett mandat från majoritet.

Läs också: S bjuder in borgerliga partier till samarbete i Region Stockholm