Kent Ekeroth drog sig undan från politiken 2018 men väljer nu att återvända efter att ha kontaktats av Sverigedemokraterna i Dalarna. Han kommer att dela på rollen som oppositionsregionråd med P-O Ahlström, vilket Dala-Demokraten var först med att berätta.

Kent Ekeroth säger till tidningen att han ser fram emot sitt nya uppdrag och att han tror att han kommer att göra ett bra jobb, även om han inte tidigare arbetat politiskt med sjukvård.

– Det är en extremt viktig fråga. Med de erfarenheter jag ändå har av riksdagsarbete tror jag att jag kommer att bli en viktig röst i fullmäktige, säger Kent Ekeroth till tidningen.

Han är dock ett kontroversiellt namn, bland annat efter den så kallade järnrörsskandalen från 2012, då Expressen avslöjade hur Kent Ekeroth och två andra ledande SD-politiker förolämpade flera personer med rasistiska och sexistiska glåpord på stan.

På frågan om händelsen fortfarande kan ligga honom i fatet svarar Kent Ekeroth att det beror på vilken sida man står på.

– Den ena sidan ältar förstås detta, medan andra faktiskt ser vad jag åstadkom i politiken i riksdagen.

Det är ännu oklart vilken konstellation som kommer att styra i Region Dalarna. Som Läkartidningen tidigare har rapporterat kan ett maktskifte vänta, eftersom alla partierna utom KD i den så kallade Dalasamverkan backat och två av dem, Miljöpartiet och Liberalerna, åkt ur regionfullmäktige.

Socialdemokraterna blev största parti i regionen och Elin Norén, som varit partiets regionråd i opposition den senaste mandatperioden, har tidigare sagt att hon kan tänka sig att sträcka ut en hand till flera partier. Ännu kvarstår dock förhandlingar.

– Vi har fortfarande några veckor på oss och kommer säkert att behöva den tiden för att hitta ett stabilt styre, säger Elin Norén till P4 Dalarna.

SD blev tredje största parti i regionen men kommer att fortsätta i opposition eftersom inga andra partier velat förhandla med dem, enligt P4 Dalarna.

Läs också: Nytt styre kan vänta i Dalarna: »Dalasamverkan har gått i graven«