Mannen åtalades förra året, vilket gjorde att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd tillfälligt återkallade hans yrkeslegitimation i väntan på tingsrättens dom. Och nu har den alltså kommit.

Läkaren döms för att sexuellt ha ofredat fyra patienter vid totalt sju tillfällen under våren och sommaren 2020. Gärningarna har begåtts vid hans klinik, främst inriktad mot estetiska ingrepp, där de fyra kvinnorna varit patienter. Den yngsta var 14 år vid tillfället.

Tingsrätten har lutat sin dom på vittnesmål från de fyra kvinnorna och anhöriga. Att målsägandena polisanmälde händelserna oberoende av varandra, har styrkt åklagarens bevisning.

Enligt vittnesmålen har läkaren bland annat pratat »mycket och opassande om sex«. Han ska har dessutom masserat brösten och magen på den 14-åriga patient som kommit till kliniken för att ta bort stygn på huvudet. Även två av de andra patienterna har uppgett att han masserat deras bröst, och varit närgången på flera sätt.

Läkaren döms till sex månaders fängelse och skadestånd till målsäganden. Han har hela tiden förnekat brott.

2015 dömdes han till villkorlig dom och dagsböter för sexuellt ofredande i sin yrkesutövning. Det ledde till att HSAN beslutade om en treårig prövotid med start 2016, som läkaren fullföljde utan anmärkning.

 

Läs även:

Sexbrottsåtalad läkare förlorar legitimation i väntan på dom